La colla castellera Capgrossos de Mataró s’ha afegit al projecte ‘Tots som una colla’, endegat per la Generalitat i la Coordinadora de Coles Castellers de Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa és obrir el fet casteller a tots aquells sectors de la població, particularment als nouvinguts que no coneguin aquest fenomen cultural. Després d’una prova pilot l’any passat, a càrrec dels Sagals d’Osona, els Marrecs de Salt i els Nens del Vendrell, aquest 2010 s’hi han sumat un bon grapat de colles catalanes, entre elles els Capgrossos. La campanya consisteix en la realització d’un taller casteller que arrenca aquest dijous i que tindrà continuïtat amb dues sessions més, al local de la colla mataronina, i a les quals s’ha convidat als membres de totes les entitats de la ciutat integrades per població d’origen estranger.
“El projecte se centra en el col·lectiu d’immigrants, però també vol arribar a tota aquella població que no coneix el fet casteller”, destaca el president dels Capgrossos, Carles Guanyabens. La colla mataronina, en col·laboració amb l’Ajuntament, ha realitzat una campanya per contactar amb les entitats d’immigrants a Mataró, de cara a explicar-los a què es dediquen i “reclutar” els seus membres als tallers que organitzen des d’aquest dijous. Aquestes tres sessions comptaran amb una classe teòrica sobre el significat, història i funcionament dels castells, i una part pràctica. De fet, tots aquells participants que s’interessin pels castells, podran participar en l’assaig que la colla celebrarà el divendres, 4 de juny, prèvia a l’actuació d’aniversari dels Capgrossos (una de les seves grans cites de l’any).
Els Capgrossos no tenen constància de quanta gent participarà en aquestes jornades, tot i que Guanyabens apunta que les colles que ja han realitzat algun d’aquests tallers han rebut, de mitjana, unes 40 o 50 persones. En qualsevol cas, el president de la colla confia en el món casteller com una porta oberta a la integració. “Els castells són un esforç col·lectiu en què tothom i suma”, destaca Guanyabens, que recorda que “l’objectiu primordial” dels Capgrososs, a diferència d’altres entitats culturals, “és la recerca de nous membres”. “Totes les colles castelleres tenen aquesta voluntat d’integració i solidaritat amb la captació de nova gent”, conclou.