R.Radó/J.Salicrú

Els pessebristes celebren els 75 anys del seu concurs a l'Ateneu

Una mostra extraordinària a la sala del carrer Bonaire inaugura els actes de celebració, a banda de la tradicional exposició a Santa Maria.

Enguany, el concurs que va fer néixer l'associació celebra els seus 75 anys d'existència –és el certamen més antic de la ciutat– i la feina que ja de per si porta la tradicional exposició de diorames a Santa Maria només ha fet que incrementar-se. Amb motiu de l'efemèride, l'Ateneu Caixa Laietana també acollirà una mostra de pessebres, que porta per títol, El màgic encant del pessebre. S'hi podran admirar figures de Ramon Andreu, Domènec Talarn, Lino Félix i Pere Teixidor, entre d'altres. Destaquen les més de 4.000 figures de pessebres d'arreu del món, els seixanta diorames de setze Associacions de Pessebristes de Catalunya, un gran Pessebre popular circular de vuitanta metres quadrats i el taller didàctic de l'Associació de Pessebristes de Mataró. Aquest es farà els dies 13,14, 20 i 21 de desembre i anirà a càrrec d'Antoni Pruna i Marçal Casanovas. A més, també s'oferirà la possibilitat de fer visites guiades per a grups. L'exposició es clourà el proper 2 de febrer 2004.

A més a més, per a completar l’aniversari, l’any que ve s’editarà un llibre que repassarà els 75 anys de l’associació.


Diorames a Santa Maria
De totes maneres, com cada, l’Associació de Pessebristes també oferirà la possibilitat de visitar l’exposició de diorames, que s’inaugura el diumenge dia 7 al Casal parroquial de Santa Maria. És tradició que la mostra obri les portes al voltant del pont de la Constitució i la Puríssima; d’aquesta manera, abans que les escoles acabin el trimestre, entre 2.500 i 3.000 estudiants visiten el conjunt de pessebres. Durant les festes nadalenques, la mostra rep més de deu mil persones més, moltes visitants fixes de cada any i d’altres, pares que vénen de la mà dels nens que hi han vingut amb els col·legis. A més, anualment, aficionats als pessebres d’arreu de Catalunya i alguns de fora, vénen a contemplar els que elaboren els pessebristes mataronins.

En total, al local de l’Associació de Pessebristes s’hi poden veure trenta diorames –pessebres que es miren a través d’un marc de visió, que no són oberts-, a més del pessebre monumental, considerat «la joia de la corona». Tots són nous: passada la Candelera, tradicionalment la data en què a Catalunya es desfan els pessebres, se’n guarden les figures i la resta es llença. I, després de Setmana Santa, el cicle torna a començar.


Dijous dia 11 • A 2/4 de 8 del vespre a l’Ateneu Caixa Laietana. Inauguració exposició El màgic encant del pessebre.