La coincidència de la Diada de Sant Jordi en Dissabte Sant ha despertat la preocupació dels productors i venedors de roses de la comarca del Maresme. Segons expliquen des del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya de Vilassar de Mar, aquest proper 23 d’abril es preveu una devallada en les vendes de roses tant de particulars com d’empreses. La venda de roses per Sant Jordi representa un terç de les comandes de tot l’any. L’any 2000, la Diada de de Sant Jordi ja va caure en Setmana Santa i en aquell moment es va estima que la venda de roses havia caigut un 33%. Tot i això, la devallada es preveu més forta a Barcelona i no tant a comarques com el Maresme, on es podrien desplaçar els consumidors aprofitant els dies festius.
El consum de flors i plantes és temporal ja que és un producte que es consumeix estacionalment però la crisis econòmica ha accentuat la reducció de vendes d’aquest producte amb un 30% menys i on cada cop el consum és concentra més en cuatre dies concrets: Sant Jordi, el Dia de la Mare, Tots Sants i Nadal. Consequentment, una altre diada que perilla és el Dia de la Mare que enguany coincideix en Primer de Maig i on les vendes de flors estaran condicionades per les comandes que realitzin al llarg de la diada de Sant Jordi.
Per fer front a aquesta situació, el Gremi de Floristes de Catalunya ha posat en marxa una campanya amb el lema “No esperis l’últim dia, tens tota la setmana”, que s’engegarà dilluns 18 amb l’objectiu de potenciar les vendes de roses al llarg de tota la setmana.
La producció de roses al Maresme
Al Maresme fa més de setanta anys que es cultiven flors com ara clavells, roses i bulbs. Segons explica la tècnica agrícola Bàrbara López això és així perquè el Maresme “és una zona de temperatures constants, protegida de manera natural per la Serralada Litoral i el mar que proporciona humitat”. Però tot i aquestes característiques, el nombre de productors de roses s’ha anat reduit any rere any, i la majoria dels que queden cultiven una única varietat, la “Lovely Red”, tot i que també es poden trobar excepcions. Aquest és el cas de la familia Pons de Santa Susanna, que és dedica al cultiu de flors, plantes arbustives i verdes hornamentals des de fa tres generacions. Els seus cultius creixen al llarg de dues hectáreas d’hivernacles situats al Camí del Mig. Actualment, aquest terreny consta de sis mil rosers de la varietat “Samurai” plantats al terra. Aquest sistema fa que les flors creixin més ràpid i que rebin més vitamines i substàncies per a créixer, segons afirma el propietari. En el cas concret de la rosa de Sant Jordi, el seu cicle de vida és curt i requereix una poda intensiva al gener i una etapa de creixement a l’abril. Un dels majors problemes a l’hora de fer el cultiu són les plages que afecten als petals de la rosa.
Una altra de les dificultats que apunten els productors és la competència extrangera i els canvis constants al mercat. Els avantatges de comprar una rosa d’origen local potencia l’economia de la zona, evita intermediaris i preveu la contaminació i el cost de transport.