Lluís Lligonya, en nom de Televisió de Mataró, i la presidenta de l'Associació Cinema Rescat, Encarnació Soler, van rebre ahir la medalla dels Amics de la Ciutat de Mataró. Amb aquest galardó l'entitat ha volgut reconèixer els 20 anys de tasca informativa de TMV i felicitar-la per la recent adquisició d'un canal de televisió digital. Lligonya, en les paraules d'agraïment, va donar gràcies a les persones, entitats i empreses que fan possible l'emissió d'aquesta televisió local, però, a més, respecte la implantació de la TDT a la comarca va demanar als alcaldes que arribin a una entesa. Una TV pública i una de privada en una mateixa comarca són compatibles, però dues televisions públiques en un sol territori és absurd, no té sentit, va declarar el director de TVM.
Per altra banda, la historiadors mataronina, Encarnació Soler, va rebre la insígnia per la seva tasca de recuperació d'imatges històriques de Catalunya. Abans de l'acte d'entrega, Soler va fer una explicació sobre la història i el llegat de Laya Films, la productora de la República, gràcies a la qual ens han arribat imatges de la Guerra Civil. Soler, amb la seva exposició, va voler fer un homenatge a l'equip humà d'aquest servei cinematogràfic, el qual va aconseguir immortalitzar unes imatges que esperaven que ningú mai hagués de tornar a veure. I va afegir: Era un equip ben avingut, que sabia el què feia i perquè ho feia i que cada dia arriscava la seva vida al costat dels soldats que estaven al front.
Dins d'aquest equip, es va fer especial atenció a la figura de Joaquim Soler Moreu, operador de càmera mataroní que va treballar per Laya Films. Soler Moreu el 1936 ja era considerat un professional de prestigi, però el final de la guerra va haver d'exiliar-se, després va ser deportat per la Gestapo i mai més va poder tornar al món del cinema. Precisament ahir es va projectar un film d'aquest operador en la seva època a Laya Films, Els tapers de la costa (1937) i un altre sobre els bombardejos durant la Guerra Civil, Catalunya màrtir (1938).