El pintor, amb un dels seus quadres

V. B.

Estrany mostra perspectives insòlites de Santa Maria a l'Espai Capgròs

El veterà pintor protagonitza l'exposició de març retratant la seva ciutat natal

Roda el mon i torna al Born. El veterà artista mataroní Santi Estrany, després de pintar ciutats i països de quatre continents, es fixa en la seva ciutat natal en l’exposició del mes de març de l’Espai Capgròs. “Mataró vist per Santi Estrany” és el clarivident títol de la mostra que s’inaugura dijous, dia 26. Més que la capital del Maresme en general, però, Estrany es fixa en la basílica de Santa Maria, com a gran icona de la ciutat, que retrata des de perspectives insòlites. “Tots els quadres són inèdits”, explica Estrany, tot i reconèixer que “la façana de Santa Maria, com els Gegants de Mataró o La Coca, es pot dir que la pinto de memòria”. La basílica mil·lenària vista des d’un pati interior del carrer Nou, des d’una posició elevada del carrer Colon, o representada des de l’absís, són algunes de les imatges que confeccionen l’exposició.

Alguns apunts de Santa Maria que després han acabat prenent forma daten de la joventut d’Estrany, ja que van ser presos a la casa familiar del carrer Sant Francesc d’Assís. “Tota ciutat està marcat per una gran església o temple religiós”, afirma el pintor. Una veu reconeguda en aquest sentit, ja que Estrany s’ha fet un fart de pintar ciutats d’arreu del món, des de Nova York a Colònia, passant per Tòquio. La ciutat nord-americana, però, és la que li va causar una impressió més profunda, tal i com es va posar de manifest amb la mostra que li va dedicar a la sala d’exposicions de Caixa Laietana. “El volum em va acabar absorbint tant que vaig acabar caient en el cubisme”, constata.

Les obres de l’exposició “Mataró vist per Santi Estrany” són plenament identificatives de la seva trajectòria: pintures marcadament geomètriques, amb estructures i proporcions matemàtiques perfectament estudiades. “M’apassionen les estructures, les trobo boniques”, diu Estrany, que destaca: “Sempre haig d’interpretar allò que vaig a pintar, sinó no em surt”. Com deia Leonardo Da Vinci, un dels seus ídols, “la pintura és cosa mental”.

Dijous, dia 26. A 2/4 de 8 de la tarda a l'Espai Capgròs (C/ Sant Benet, 16-18)

Etiquetes: