L’escriptora mataronina Eva Rumí ha rebut el premi Ploma de Ferro de narrativa curta, que atorga l’ajuntament de Capdepera (Mallorca) gràcies al relat Les coordenades de l’oblit. Es tracta d’una obra de ficció breu, de tan sols 10 pàgines, que segons paraules de la pròpia autora reflexiona “sobre la pèrdua dels records i de la identitat”. Les coordenades de l’oblit es nodreix de les reflexions d’un personatge el pare del qual pateix la malaltia de l’Alzheimer. Davant la degradació que va patint el seu pare, el fill es pregunta com afrontaria ell aquesta malaltia en cas de patir-la, una qüestió que també es planteja la pròpia escriptora. “L’Alzheimer és una malaltia molt colpidora, perquè crec que qui la pateix no només perd els seus records, sinó que també li manlleva la capacitat d’imaginar un futur”, explica Rumí. Una doble pèrdua que fulmina la identitat del pacient.
Les coordenades de l’oblit és el fruit més vistós del retorn a la narrativa de Rumí, la trajectòria literària de la qual havia destacat fins ara essencialment en l’àmbit poètic. L’autora recorda que els seus inicis com a escriptora van ser en prosa –va participar a la Mostra Literària del Maresme i va guanyar un Memorial Joaquim Casas- malgrat que ben aviat va donar el salt a la poesia. Rumí ha publicat reculls de poemes com Punt de Fuga, i els seus versos li han valgut guardons com l’Amadeu Oller. En els darrers anys, però, Rumí havia deixat l’activitat literària un pèl de banda –“estava en hibernació, com els ossos”, bromeja-, una pausa que ha trencat recuperant el gust per la narrativa. “Després de tants anys dedicada a la poesia, he notat que em venia de gust fer volar la imaginació, sentir-me més lliure”, destaca Rumí.
Llibertat vs. intimitat
L’autora considera que enfrontar-se a la narrativa “no té res a veure” a escriure poemes. Rumí gaudeix ara de la “llibertat” d’inventar històries, construir personatges i crear nous móns. “La narrativa permet sortir d’un mateix, enfront de la poesia que és molt més intimista, introspectiva”, afegeix. Malgrat tot, en aquesta nota etapa creativa que acaba d’encetar, l’autora assegura que hi segueix havent lloc per als versos.
El premi Ploma de Ferro, que concedeix anualment l’Ajuntament de Capdepera, està valorat amb 700 euros i un guardó. Enguany ha celebrat la seva XIX edició i s’hi han presentat 49 narracions en la categoria adulta i dues en la categoria juvenil. El lliurament dels guardons tindrà lloc dissabte, dia 5, al Teatre del municipi mallorquí.