Només cinc colles han fet en alguna ocasió un Gamma Extra. Cal recordar-ho des de bon principi, perquè ningú no oblidi que el que, una vegada més, la colla castellera Capgrossos de Mataró ha fet per la diada de Les Santes a la plaça de Santa Anna és a l’abast de ben pocs. Tot i així, els de la camisa blau marí no podien amagar al final de la jornada algunes cares de certa decepció, no tant perquè la torre de 9 amb folre i manilles només s’hagués carregat, sinó sobretot perquè, quan el cava ja estava en fresc, ha arribat un inesperat revés amb el 3 de 9 amb folre. Un gerro d’aigua freda i que fa que el balanç de l’actuació pugui tenir valoracions diverses. “És curiós això dels castells, hem tingut dues llenyes i la gent ens felicita per l’actuació”, feia broma el cap de colla Lluís Feliu després de comprovar les contusions de poca consideració d’alguns castellers.
Santa Anna presentava un magnífic aspecte la matinal del 24 de juliol amb afeccionats amb ganes de viure una nova jornada històrica. A banda i banda dels Capgrossos, els Castellers de Vilafranca, que anunciaven una actuació pràcticament calcada a la dels mataronins, i els Castellers de Lleida, que preveien construccions de 8 pisos. I els Capgrossos han arrencat fort, amb el 4 de 9 amb folre – la primera vegada que obrien amb aquest castell per les Santes - , i que finalment ha resultat l’únic que ha completat el cicle, amb gran rapidesa tot i que en alguns moments un pèl obert. Amb els ànims al màxim, en segona ronda els maresmencs han encarat el seu gran objectiu del dia, la torre de 9 amb folre i manilles, castell de Gamma Extra que els Capgrossos van carregar i descarregar per primera vegada l’1 de novembre de l’any passat a Vilafranca del Penedès. El castell ha anat amunt a la primera, però als pocs instants de sonar gralles el cap de colla ha ordenat baixar el castell ja que a nivell de terços les coses no es veien clares. Tothom intacte i, després de passar ronda, ara sí arribava l’intent bo. Amb pinya, folre i manilles perfectament compactats, els pisos han anat pujant fins que, acompanyada de la cridòria de la plaça, l’enxaneta ha coronat el castell. Malauradament, i a diferència de com va anar a Vilafranca, la fràgil i estilitzada construcció s’ha trencat poc instants després, però els càntics de celebració de la colla no s’han fet esperar. Tal com es proposaven, l’havien fet a casa. El 3 de 9 folrat havia de ser la cirereta del pastís, no obstant amb l’enxaneta a prop de coronar, la força de la gravetat ha guanyat la partida a la colla. “El tronc portava molta feina acumulada i suposo que alguns components estaven una mica cansats, però ja acabarem d’analitzar què ha passat”, ha explicat Lluís Feliu.
Actuació ben desigual la que han tingut Vilafranca i Lleida. Els verds s’han tret l’espina de la caiguda de la torre de 9 de l’any passat, i l’han completada amb la solvència habitual de la colla acompanyant-la del 3 i el 4 de 9 folrats i el pilar de 7 també amb folre. Els Castellers de Lleida, en canvi, han fet llenya en la torre de 8 amb folre, i el 3 de 8 només l’han pogut carregar, mentre que han completat el 4 de 8 i la torre de 7.
Cinc anys sense la Mariona
Menció especial mereix el sentit homenatge i record per a la Mariona Galindo Lora al final de l’actuació per part de les tres colles participants i de tots els assistents. Cada any, abans de la jornada de Les Santes, els Capgrossos recorden amb un pilar a la plaça de Santa Maria la jove castellera que va morir el 2006 com a conseqüència d’una caiguda en el decurs de la jornada de Les Santes. Enguany que es compleixen cinc anys, a més a més de mantenir aquest acte, la colla mataronina ha volgut portar el seu record a la plaça de Santa Anna, i, després de llegir un emotiu text, les tres colles han alçat l’una al costat de l’altra un pilar de 5, enmig d’un silenci que tallava l’aire. La llarga ovació final ha fet posar la pell de gallina als que encara no la hi tenien.