El Foment Mataroní incorpora aquest mes de febrer a les seves activitats una nova oferta que s’afegeix a les projeccions de cinema que ja s’estan fent setmanalment. Es tracta d’una programació estable de cinema documental, una iniciativa que promou l’associació Filmus amb la voluntat d’oferir una alternativa de qualitat que complementi l’oferta de cinema que existeix actualment a Mataró. Segons els promotors de l’associació, Filmus neix amb la voluntat de “fomentar el vessant formatiu i cultural del cinema organitzant cinefòrums, tertúlies i presentacions de treballs per part dels seus directors”, fent especial atenció als joves creadors.
Els promotors de Filmus, un grup de joves inicialment vinculats al col·lectiu La Flama, aposten per promocionar el cinema documental i vincular-lo a "un projecte cultual més ampli, de caire social, en què el cinema sigui un punt de trobada per a la reflexió i el diàleg", segons explica Albert Comas, un dels fundadors de l’entitat juntament amb Julián Waisbord, que va ser artista resident de Can Xalant. Per fer realitat el projecte s’han posat en contacte amb Paral·lel40, col·lectiu que promou a Catalunya la iniciativa del "Documental del Mes". Aquesta iniciativa s’integra dins el projecte CinemaNet Europe, que cada anys estrena 12 documentals en més de 100 sales d’arreu d’Europa. Gràcies a aquest projecte, Mataró se suma a la vintena de municipis catalans que aposten per aquest tipus de cinema.
Un documental cada dimecres
El Documental del Mes es podrà veure al Foment cada dimecres a partir d’un quart de nou del vespre. La primera sessió tindrà lloc dimecres vinent, dia 13, amb la projecció de The devils miner, de Richard Ladkani i Kief Davidson. El film que mostra la dura vida i la lluita per la supervivència del jove Basilio Vargas, un nen de catorze anys amb una vida és molt diferent a la de la majoria de nois de la seva edat, preocupats pels estudis, les noies i l’oci. Basilio, que és bolivià, és el cap de família encarregat de la seva mare i el seu germà petit. Cobra entre dos i quatre dòlars diaris per treballar a les mines de plata de Cerro Rico. Els indígenes han batejat aquestes mines amb el nom de "la muntanya que menja homes", ja que en elles hi han mort vuit milions de treballadors. Aquest documental ha estat premiat a importants festivals com el de Chicago o el de Toronto.
Aquest mes de febrer també es podran recuperar dos documentals més: To die in Jerusalem (20 de febrer), i The war on drugs (27 de febrer). De cara al mes de març, Filmus té previst preestrenar el documental d’Héctor Muniente i Moncho Fernández titulat Bellaterra. L’acte tindrà lloc el 19 de març i comptarà amb la presència dels directors.