Aquest divendres havia de ser un dia especial pels mataronins: l’inici de la Fira. Dilluns és la Segona Pasqua i per tant aquest cap de setmana era l’indicat perquè comencessin 10 dies de protagonisme per la Fira d’atraccions i la zona gastronòmica en més de 9.000 metres quadrats. No serà així, per les restriccions sanitàries derivades de la Covid-19 però a Mataró es treballa amb la intenció de recuperar l’esdeveniment abans que s’acabi l’any. “La Fira està ajornada, no està suspesa”, es limiten a afirmar des de l’Ajuntament.
L’Ajuntament esperarà la concreció que Sanitat estableix en un futur per als protocols de desinfecció i separació i per saber si es pot fer la Fira, encara que sigui fora de dates. El fet que el calendari habitual de la majoria de firaires vagi de març a octubre podria permetre que al final de la tardor hi hagués disponibilitat per fer venir les atraccions a Mataró, una de les destinacions històriques i més tradicionals del calendari firal català. Així ho creu Enrique Granell, del Gremi de Firaires que assegura que és “del tot optimista si no hi ha cap rebrot amb poder reobrir les fires aviat”. L’1 de juliol reobren els parcs d’atraccions com Port Aventura i el Gremi espera un tracta igual.
Els firaires esperen amb les atraccions desmuntades que les fires puguin tornar a instal·lar-se en motiu de festes de tot el territori. Granell es queixa de la manca de calendari i perspectiva respecte el seu sector: “s’està parlant de la reactivació de tot menys de les festes i les revetlles i nosaltres anem dins d’aquest paquet, ningú del govern en pronuncia sobre quan podrem tornar”.
Enrique Granell confirma que l’Ajuntament ja ha sondejat els firaires per poder fer la Fira de Mataró d’aquí a uns mesos. En aquest sentit, pel fet que el calendari habitual dels firaires acabi pel Pilar obre la porta a que la Fira pugui arribar a la ciutat entre la segona quinzena d’octubre o novembre. Tot està per definir però tant l’Ajuntament com els firaires aposten per aquest ajornament, per no quedar-se un any sense Fira, per la importància de l’esdeveniment. “Normalment les fires estan incloses dins les festes majors i patronals però a Mataró no, a Mataró és la Fira, és molt estimada i es nota amb la gent que ve. Realment tant de bo es pugui fer”, explica el portaveu del Gremi.
Un sector que se sent oblidat
Els firaires no estan esperant de braços creuats que tornin a poder muntar. Mantenen el calendari, atents a les suspensions i mentrestant han elaborat el seu propi protocol de mesures anti Covid-19, que esperen que les administracions que els contractin donin per vàlid davant la manca de concreció oficial. “Sabem que anirem cap a un model de fires amb menys aforament i en algunes atraccions i més distàncies entre persones. En alguns casos hi haurà noves instal·lacions per separar persones com metacrilats, ens adaptarem per generar confiança i seguretat”, explica el portaveu dels firaires.
En el document de prevenció del que s’han dotat ells mateixos per quan puguin tornar a l’activitat hi ha des de l’ús de mascaretes en el muntatge a una desinfecció exhaustiva de totes les atraccions cada matí de jornada firal. “Igualment entre viatge i viatge òbviament haurem de netejar totes les parts comunes, com seients, tancaments de seguretat o barres. Sabem que això requerirà temps i tindrem vaporitzadors elèctrics per netejar i assecar o tota la fira disposarà de difusors de gel hidroalcohòlic”, explica Granell.