Els carrers de Mataró bulliran d'activitat aquest dilluns, dia 23, diada de Sant Jordi. Però no serà tant sols gràcies a les parades de roses i a les últimes novetats literàries que ompliran els estands de les llibreries (que des d'avui divendres ja són als carrers), ja que els actes populars, com la trobada de gegants, la Fogonada o l'actuació de la Colla Capgrossos, també són un gran pol d'atracció.
Un dels actes que dóna més color a la Diada és la trobada dels gegants, les gegantes i els nans de Mataró, organitzada pel Patronat Municipal de Cultura (PMC) amb la col·laboració de totes les colles castelleres de la ciutat. Una gran ocasió per veure desfilar totes les figures de la ciutat, caminant i ballant en cercavila mentre esquiven els mataronins que han deixat per a última hora la compra de llibres i roses. Enguany hi participen més de 50 figures, entre les quals n'hi ha diverses que desfilen per primer cop en aquesta trobada, com és ara la Galeneta, del CEIP Angeleta Ferrer, la nova gegantona del CEIP GEM (encara sense nom), o en Paler de Sant Simó, que ha estat remodelat i estrenarà nova figura per a aquesta trobada.
La cercavila tindrà el punt de sortida a 3/4 de set de la tarda a la plaça de Francesc Pi i Margall. "Per la trobada de Sant Jordi ens hem plantejat cada any sortir des d'un punt diferent", explica el president de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró, David Roy. La cercavila circularà pel c/ Floridablanca, el c/ Antonio de Solís, el c/ del Prat, el c/ Sant Pelegrí, la Baixada de les Espenyes, el c/ d'en Xammar, el c/ de Sant Cristòfor, el c/ d'en Pujol i la Riera fins a arribar a l'Ajuntament.
Castells de set
La colla castellera Capgrossos de Mataró oferiran el mateix dia 23, a 1/4 de 8 de la tarda davant l'Ajuntament, la seva segona actuació de la temporada. Una diada, organitzada pels mateixos Capgrossos en col·laboració amb el PMC, que es presenta tranquil·la, ja que els "blaus" s'han proposat fer tres castells de set, similar al que van portar a terme la setmana passada en la inauguració de la nova escola Anxaneta.
Foc a dojo
Un altre clàssic de la Diada és la Fogonada, que enguany arriba a la seva onzena edició. Aquesta festa de foc i música, coordinada pel PMC i la Colla del Drac i en la qual hi col·labora la Sala Cabañes, s'iniciarà a tres quarts de 10 de la nit des de la plaça de Santa Anna i recorrerà els carrers antics de la ciutat amb les Diablesses i el Drac de Mataró fins la plaça de l'Ajuntament. Els Ministrers del Sabre prendran el relleu a la Fogonada i seran els protagonistes del Ball de Sant Jordi, a la mateixa plaça de l'Ajuntament.