Òscar Fernández

Germans Miguélez: ‘Ens agrada que la gent participi amb les nostres fotos’

La parella de fotògrafs són els responsables de la mostra ‘En procés: una visió del muntatge de les Santes', que s'inagura avui a l'Ateneu de la Caixa

Després de l'abstracció de Marc Duran i l'intimisme de Conxi Duro, els germans Xavi i Marc Miguélez proposen en l'exposició fotogràfica pertanyent a les Santes del 2003 una visió atípica de la festa major, la de les persones que hi treballen al darrere. Voluntaris, escombriaries, tècnics… tots ells peces anònimes que, amb el seu esforç, fan que pugui funcionar l'engranatge de la festa dels mataronins.

Què és per vosaltres ‘En procés: una visió del muntatge de les Santes'?
Xavi: Bàsicament és el muntatge de les Santes molt centrat en la gent que hi participa, des de treballadors fins a voluntaris. Hem intentat donar una visió diferent, buscant allò que no es veu. També hem introduït elements que consideràvem que no s'havien tractat en altres mostres, com ara els esports o el teatre. Ens agrada que el que mira la foto senti que hi està participant, perquè són molt properes, a pocs centímetres de l'acció.

Per què aquest punt de vista?
Marc: Suposo que és una inquietud social, pensant en els treballadors.

Xavi: Bé, mai saps del tot perquè fas les coses. Crec que haver-ho enfocat així denota una certa curiositat per saber què és el que s'amaga darrere de Les Santes. Som una mica tafaners. Des del principi ho vam tenir clar: com es treballen, com es munten… Potser d'aquí a 50 anys la proposta guanya en interès.

Heu pres més d'un miler de fotos. Quin ha sigut el criteri per seleccionar-les?
Xavi: En principi hem buscat que les imatges ‘cridin', ja sigui per llum o per línies, pel color… que comuniquin i que sortís gent treballant o fent alguna activitat. Ho hem separat per grups: teatre, esports, retrats, nens, preparacions, etc.

De totes les que hi ha a la mostra, quina us sembla més representativa?
Xavi: Particularment m'agraden les dels muntatges d'escenaris, perquè exemplifiquen bastant allò que és el treball. I també les de l'església i les del muntatge dels focs. Amb els operaris dels focs, vam establir una certa relació. Havien viatjat per tot el món i ens agrada pensar que darrere de les nostres fotografies sempre hi ha una història.

Marc: Crec que són molt representatives les fotos dels assaigs del teatre, perquè és una part on la gent no hi té accés. El muntatge de l'obra d'en Joan Pera també és molt interessant, com munten, adapten, recullen i s'en van.

Considereu que Les Santes són unes festes fotogèniques?
Marc: Tota la tradició té una vessant d'imatge, un caire documental. És molt agraït: els grups van vestits igual, la gent s'ho passa bé…És tot molt visual i et permet captar coses molt maques.

La gent podria trobar a faltar imatges d'en Robafaves o els capgrossos…
Xavi: Potser. A veure, nosaltres fem una proposta que ens agrada bastant. Hem aconseguit el que ens proposàvem, desprès és una qüestió de gustos i de criteris. Ens agrada que la gent ens critiqui, però no crec que se sentin decebuts, perquè això significaria que no valoren la idea que hi ha al darrere.

Marc: De tota manera, crec que el puntillo de curiositat superarà el desig de veure al Robafaves o el correfoc. Perquè hi ha coses que no apareixen. La curiositat és interessant.

Com us heu organitzat siguent dues persones?
Xavi: A partir del programa ens repartíem les activitats per interessos i gustos. Abans, vam establir quines són les línies generals del projecte, però és cert que sempre hi ha diferències de criteri, però sempre sabem el que busquem. Un punt en comú és que tots dos treballem amb llum natural. Ens agrada el color i cridar l'atenció, amb aquell ‘puntillo' irreal, publicitari.

Marc: És cert que és complicat fer una mostra unificada sent dos fotògrafs, perquè cadascú té les seves tendències. Però normalment tenim criteris semblants. Jo sóc més comercial i ell (en Xavi) és més personal.

Què us sembla que la foto de Carlinhos Brown surti a tots els diaris l'endemà del seu concert a Mataró?
Marc: Primer de tot, hi anirem a gaudir de la festa. Trobo que és positiu recuperar tota la mítica de fer concerts a la sorra de la platja, que també és un espai social. També és bo que Mataró surti alguna vegada als mitjans, perquè té potencial.

Per fotografiar qualsevol tema s'ha de conèixer bé, i resulta millor quan se sent una certa simpatia. Què signifiquen per vosaltres Les Santes?
Xavi: Per nosaltres l'exposició ha suposat un punt i a part en la idea que teníem de Les Santes. Nosaltres les vam descobrir en l'adolescència, i suposen un munt de records. Darrerament estaven una mica de baixada, però des de fa un parell o tres d'anys sembla que les estan actualitzant.