Martí Gironell se sent còmode en la novel·la històrica, un gènere que li ha reportat un gran renom gràcies a l’èxit del seu primer llibre, El pont dels jueus. El popular periodista de TV3 va ser ahir dijous, dia 12, a la llibreria Robafaves per presentar la seva nova novel·la, La venjança del bandoler, en la qual es manté en un gènere que li permet “fer reviure la nostra pròpia història, i a través de personatges que han existit ens ajuda a entendre on hem arribat com a país i perquè fem les coses que fem”, segons va explicar l’autor. La venjança del bandoler és la història d'un traginer que encapçala una guerrilla contra la invasió napoleònica i que, a causa de la fam i la decepció vers els dirigents patriotes, es decideix a canviar-se de bàndol. Acostar-se als milicians afrancesats el convertirà en un renegat a la seva pròpia terra.
El protagonista d’aquesta novel·la és Josep Pujol i Barraca, un personatge real del qual Gironell va tenir la primera notícia als anys vuitanta, després de veure el seu nom escrit en una pintada reivindicativa en una paret de Besalú. Aquest bandoler és “especial”, explica l’autor, perquè “va lluitar per la causa de la llibertat, la seva i la del seu poble”. “És una lluita que deixa molts morts pel camí”, va afegir.
Amb aquest llibre, Gironell pretén que els lectors pensin si el bandoler “mereixia el seu final o no, si haguessin actuat com ell, si entenen el què va fer, i que puguin conèixer com es vivia fa 200 anys”. Segons va afegir, tot i tractar-se d’una novel·la història, molts aspectes del llibre “es poden extrapolar” a l’època actual. “Hi ha la idea que amb la violència no es va enlloc i que els autèntics caragirats, que és com s’anomenen els bandolers, eren en realitat els polítics, que deixen en l’estacada al poble”, conclou.