El .cat ja ha arribat als 27.500 registres, un èxit que els promotors de la candidatura per aconseguir aquest domini no es podien imaginar fa dos anys, quan la Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) el va aprovar oficialment. El repte, ara, és aconseguir que les grans empreses catalanes facin el salt al domini.cat: "l’empresari català encara té por al boicot", va explicar el periodista Saül Gordillo, dimecres, dia 20, en la presentació del llibre Nació.cat a la seu d’Òmnium Cultural de Mataró.
Gordillo repassa en aquest volum, el primer de la sèrie "els llibres de l’Òmnium", els fets que van portar a aconseguir, ara fa dos anys, el domini.cat, el primer que representa una llengua i una cultura. "Amb el .cat ja som a internet, tenim el nostre barri en el món global", va dir Gordillo. El director de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) va recordar que la història del domini .cat "és la història d’un èxit col·lectiu" i va apuntar algunes de les claus que ho van fer possible: la imaginació, la paciència, la intel·ligència, la discreció, la complicitat i l’oportunitat. En aquest sentit, l’autor va destacar la implicació de nombroses entitats i administracions que van donar suport a la candidatura i va explicar algunes anècdotes, com ara el paper que van jugar en tot el procés el ministre d’Indústria d’aleshores, José Montilla, i l’alt càrrec de la Caixa que va autoritzar un crèdit que la ICANN demanava a la plataforma .cat.
Per Gordillo, aconseguir el domini.cat ha estat la "cirereta del pastís de la internet catalana", que ha estat possible gràcies a la "feina abnegada" que s’està fent des de l’any 1994. En aquest sentit, el periodista va destacar la presència del català a la xarxa, on ocupa el número 23 del rànquing de les llengües més utilitzades. Gordillo també va recordar que el català és la única llengua d’una nació sense estat present a google. "El català juga a la champions", va sintetitzar. Per últim, l’autor de Nació.cat va explicar que el seu llibre inclou un capítol dedicat al fenomen dels weblogs i va destacar la important activitat blocaire que es dóna a Mataró.