El projecte del Centre de Creació d’Arts Escèniques de Can Gassol va aparèixer com un bolet en el marc de l’extint Pla d’equipaments culturals, a principis de 2007. Com gran part del que s’apuntava en aquell pla, la proposta no semblava tenir gaire futur. Però gairebé quatre anys més tard, el projecte ha esdevingut una realitat. Malgrat que encara queden força coses per pol·lir, entre elles el pla d’usos, Can Gassol obre portes aquest divendres, dia 29. Ho farà amb Volare, de la companyia Los Dos Los, la primera de les quatre propostes escèniques que conformen el cicle de petit format que s’hi podrà veure fins a finals d’any.
Volare, dirigida i protagonitzada per Enric Ases i Piero Steiner, és un espectacle que es va començar a gestar l’any 2007, que destaca pel seu humor àcid per la original combinació de tragicomèdia i poesia. L’univers teatral de l’obra redueix la narrativa dramàtica i l’atrezzo a nivells mínims d’expressió, i centra tota la força de l’espectacle en el treball actoral. Steiner i Ases reflexionen sobre la dificultat de seguir flotant quan un es troba a la deriva, i de seguir nodrint-se quan ja o es té gust de res. Ho fan mesclant absurd i poesia, creant personatges marcats per l’infortuni, i amb un imaginari que no deixa l’espectador indiferent.
La següent cita del cicle de petit format promogut per l’IMAC arribarà el dia 19 de novembre amb El mal menor, una proposta de la companyia Loscorderos.sc, projecte teatral que vol desenvolupar un llenguatge escènic “que no estigui subordinat a la dictadura de la paraula”. A El Mal menor, construeixen una obra que parla de la ficció del poder i del poder de la ficció. Un mes més tard, el 19 de desembre, serà el torn d’Experiencias con un desconocido show para TV, una performance individual ‘escènico-maquínic-experriencial”, segons la defineix la seva autora, Sònia Gómez. Per últim, el 17 de desembre es representarà “El so del taronger”, Premi a la creació escènica 2010, una iniciativa de l’IMAC que vol incentivar les arts escèniques donant suport i fomentant la producció de projectes artístics. El So del taronger és una proposta dels artistes mataronins Neil Harbisson i Moon Ribas que crea un entorn “sonocromàtic”.
El centre de creació, fins al 2011
Tal i com va explicar el regidor de Cultura, Sergi Penedès, en la presentació de la temporada de teatre, Can Gassol, aquestes quatre propostes que conformen el cicle de petit format s’inscriuren en el “teatre no convencional” i en els “nous llenguatges escènics”. Espectacles que s’adapten al format de l’auditori de Can Gassol que compta amb un aforament proper al centenar de persones. Si ve aquest octubre s’estrena com a espai escènic, no serà fins a principis de 2011 que començarà a exercir la seva principal funció: oferir espais a disposició de companyies locals, catalanes o internacionals perquè puguin preparar les seves propostes de teatre i dansa. El projecte, que reaprofita part de l’antiga fàbrica tèxtil de Can Gassol –al seu voltant s’hi han fet pisos-, ha estat finançat pel FEOSL (el Fons Zapatero de 2010). Penedès va explicar que les obres han patit endarreriments per diferents problemes tècnics i pressupostaris.