L’Ajuntament ha destinat 198.000 euros a instal·lar una gran carpa en el clos arqueològic del Torre Llauder, que servirà per protegir de la intempèrie les restes de la Vil·la Romana. L’alcalde, Joan Antoni Baron, i el regidor de Cultura, Sergi Penedès, han visitat aquest dimecres el jaciment, en motiu de la finalització dels treballs d’instal·lació de la coberta, que forma part del Pla director per potenciar el jaciment arqueològic. La carpa és una actuació prèvia a la restauració dels mosaics que es realitzarà en el futur. La carpa està formada per una membrana tèxtil que cobreix les estances i espais on hi ha mosaics, cobrint una superfície total de 465 m2. Compta amb 14 punts d’ancoratge i un pal que suporta l’envelat aixecat a la part central, on arriba als 8 metres d’alçada.
L’Ajuntament va elaborar el Pla director de la Vil·la romana de Torre Llauder davant els evidents problemes que patien els mosaics del jaciment, en força mal estat després de més d’una vintenya d’anys a la intempèrie. La construcció de la carpa ha estat “un treball d’enginyeria complex”, en paraules de Penedès, ja que havia de donar garanties de cobertura davant les pluges o les ratxes de vent, i alhora permetre que les restes es mantinguessin visitables. Els 14 punts d’anclatge i el pal central de la coberta, a més, no podien col·locar-se sobre cap mosaic ni element arqueològic.
Amb la carpa ja instal·lada, es podrà iniciar la restauració dels mosaics, tot i que Penedès ha apuntat que pot ser aquest 2010 “o bé l’any que ve” quan comencin els treballs. La restauració serà costosa, ja que caldrà aplicar una nova tècnica basada en la retirada del formigó que s’hi va aplicar a la dècada dels 80 per fixar els mosaics. Amb el temps s’ha demostrat que el formigó era perjudicial per a la conservació d’aquests elements, per la qual cosa s’haurà de treure conjuntament amb els mosaics. Penedès ha apuntat que cada una de les cinc estances que compten amb mosaics requeriran d’una inversió aproximada d’uns 60.000 euros.
Un canal i jardí al peristil
En paral·lel, s’ha excavat la zona del peristil de la vil·la romana, en el qual s’ha trobat un canal que feia funcions decoratives, així com diverses llavors que estan sent analitzades per tècnics paleobotànics. L’objectiu és poder realitzar un projecte museogràfic que reprodueixi un jardí romà amb la vegetació més fidel possible a l’original.