James Cameron ha trencat dotze anys de silenci des de l'estrena de 'Titànic' amb 'Avatar', una superproducció en 3D que barreja alienígenes, humans i efectes especials i que no deixarà "indiferent a ningú", explica a Efe Lauren Manuel García Carro, un dels dissenyadors del film. "Tothom en parlarà, bé o malament", subratlla García Carro, que creu que és una pel·lícula que "arribarà a tot tipus de públics". El film, que s'estrena divendres que ve, trasllada l'espectador a l'any 2.154 al planeta Pandora, un lloc on hi ha un mineral capaç d'acabar amb l'escassetat energètica terrestre.
Els Na'vi i els humans s'enfronten llavors per un mateix territori. Per aquesta raó, els humans creen uns individus híbrids, els "avatars", uns alienígenes amb ulls grocs i de més de tres metres d'alçada que amb una barreja d'ADN humà i Na'vi són controlats pels cervells dels homes. Sully (Sam Worthington), un antic marine minusvàlid, és l'encarregat de dirigir el seu avatar per integrar-se al món de Pandora de la mà dels Na'vi. A poc a poc, ajudat per la doctora Grace Augustine (Sigourney Weaver), el pilot de la marina retirada Truddy Chacon (Michelle Rodríguez) i la Na'vi Neytiri (Zoe Saldana) descobrirà que Pandora és un món més enllà del que es veu i farà l'impossible per salvar-lo de les urpes humanes.
Un pressupost de 300 milions de dòlars, la campanya publicitària més important en la història de YouTube, un dels videojocs més esperats -Xbox 360, PlayStation 3, PC, Nintendo Wii i Nintendo DS- i la veu de Leona Lewis en una banda sonora de James Horner ('Titànic') són alguns dels al·licients que completen aquesta pel lícula de més de dues hores i mitja de durada. A més d'efectes especials, tecnologia i les tres dimensions, 'Avatar' transmet un missatge: la destrucció del planeta i de la natura. Una dada molt preocupant per Cameron, qui té una casa amb energia solar i condueix un cotxe híbrid.
Per a García Carro, que ha treballat als estudis centrals de l'empresa Weta Digital ('El senyor dels anells') a Nova Zelanda, 'Avatar' és una aposta "molt personal i molt arriscada" de Cameron. El director ha comptat amb el suport de milers de persones per idear i donar-li forma al particular món de Pandora, com ara Joe Letteri, que ha participat en pel·lícules com 'X-Men' o 'Star Wars'. "Una persona amb molta experiència que supervisava tots els efectes especials", explica García, que també ha treballat al costat de Peter Jackson a "Des del meu cel". "Cameron tenia les coses clares des del primer moment i sabia el que li agradava i el que no", destaca el dibuixant espanyol, que subratlla que el treball d'aquest tipus de pel·lícules és bastant dur. "La mitjana de treball són 50 hores setmanals, durant la producció són 90", un ritme de vida que s'aguanta "amb passió".
El desafiament del 3D
I és que, segons García Carro, el més important és que "participes en alguna cosa que et reconeixen, i això és sempre una satisfacció, una activitat molt bonica, la veritat". No obstant això, sap perfectament que 'Avatar' és un "desafiament", perquè és la primera pel lícula "seriosa" que desenvolupa elements reals amb 3D. "Es barregen humans amb entorns digitals purs amb alienígenes" i "el més difícil és barrejar una cosa real amb quelcom d'imaginari. Cameron ha estat el primer, i a més ho ha fet bé", afegeix. Un projecte que el director de 'Titànic' ha anat forjant durant els últims dotze anys, mentre es dedicava a la televisió i al documental, però que no s'ha pogut dur a terme abans perquè "no existia la tecnologia per a això", segons García .
Si ara s'ha aconseguit que els Na'vi semblin de veritat, "abans era impossible, perquè no existien els ordinadors actuals" i perquè aquestes tècniques, que barregen la captura de moviment amb preses d'actors reals i la animació tradicional a mà, "tenen uns costos molt elevats", explica.