Joan Salicrú

Jaume Graupera: 'Amb el cartell és difícil que ens quedem on som ara'

L'endemà del darrer dia de Santes Jaume Graupera fa balanç de l'edició de 2005 de la festa

Quina valoració fa de la Festa Major d'enguany hores després del final del darrer acte?
Ha anat tot molt bé. Per diferents elements i no tots imputables al Patronat de Cultura. D'entrada estic content de la pau que s'ha respirat. Hi ha hagut picabarres, apilonament de cadires... però el to general de la festa ha estat de pau i de confiança en la festa. Això és que m'ha transmès la gent, que estava contenta. Quan estàs fent aquesta feina, això és el que et pot satisfer. Aquestes Santes eren de Transició perquè per primera vegada compartim riscos amb altres entitats i empreses de la ciutat [Casa de la Música] i perquè hi ha hagut un canvi en la direcció del Patronat. També pel que fa al model de participació, en la qual hem perdut però que hi ha el compromís de compensar en properes edicions.

Justament ahir els membres de l'antiga Comissió infantil es mostraven molt dolguts pel tracte que diuen haver rebut del Patronat.
La veritat és que no he pogut veure encara el manifest. Ho mirarem i donarem una resposta quan fem la valoració de Santes, que enguany la farem molt aviat a fi efecte de començar a treballar en les festes de l'any que ve.

De què està especialment content en relació a la festa?
Estic especialment content d'haver portat la fanfàrria gitana romanesa, per les dificultats que va comportar la seva contractació. Em va agradar molt també portar Youssou N'Dour. Em van venir dies abans de Santes sis membres de la comunitat senegalesa de Mataró per donar-me les gràcies pel concert. Jo els vaig dir que no els portàvem nosaltres, sinó la Casa de la Música. I és que aquest concert representa un element important dins la festa, que és el grau de felicitat directa que pots donar als ciutadans. Pel que fa altres actes, el canvi de format de la Nit Eròtica també ha estat encertat.

Doncs precisament sobre aquest acte s'ha dit que hi va haver problemes de sonorització...
Sí, però és molt difícil trobar l'equilibri entre la vida dels que passen pel carrer i els que estan allà. Si sonoritzes amb molta potència mates la possibilitat que la gent enraoni.

Com ha funcionat l'encavalcament del Cruïlla amb Les Santes i la resta del calendari festiu del mes de juliol?
Ha estat idoni. Haurem de valorar-ho dins la comissió de control de la Casa de la Música però l'encàrrec que com a Ajuntament vam fer a la comissió del Cruïlla de Cultures ha anat molt bé. Vam parlar d'integració amb els barris, extensió territorial per la ciutat, promoció de grups locals i reforçament de l'oferta de Santes. Tot s'ha acomplert.

Respecte el Cruïlla de Cultures hi ha qui ha criticat una suposada absència de música catalana.
Jo defenso que la música catalana és present al festival perquè Youssou N'Dour també és la nostra cultura. El paper de la cultura catalana és fer de marc d'integració de cultures.

No tot són flors i violes, però. Els gestors de la Casa de la Música no estan gens satisfets de la coordinació amb el PMC i de la seva actuació.
Hi ha hagut algunes dissonàncies de coses menors, per exemple el tema de les banderoles. Cal tenir en compte que és una primera edició, el festival s'ha organitzat molt depressa. Hi ha hagut dèficits de comunicació. Nosaltres tampoc estem satisfets de com ha funcionat l'organització. Ara, del festival en sí, en faig una valoració positivíssima. S'han complert bé les expectatives. Per ser un primer any ha tingut un resultat boníssim, des del punt de vista de l'assistència i també de la promoció de la ciutat. Hem vist parlar de Mataró a rotatius nacionals i televisions...

També hem sortit als grans diaris per l'afer del cartell de Santes. Ja ha pensat quins canvis s'introduiran l'any que ve?
Podria fer una sortida apressada i adoptar ara ja compromisos però no seria just. En primer lloc perquè l'artista encara no ha cobrat i en segon lloc perquè el cartell ha estat eficaç –i la gent se l'ha fet seu-. Penso que és un gran treball de disseny gràfic que parteix d'un pecat original que és no haver entès quin és el públic del cartell de Santes, o una part del públic.

Però hi haurà canvis, així?
Allà mateix és difícil que ens quedem on som. A mi personalment la idea del concurs públic no m'agrada. Crec que és bo encarregat al cartell a una persona, perquè el revaloritza. Res no garanteix que un concurs sigui un element democràtic. Tampoc crec que s'hagi de pagar. Però no tinc cap tercera via pensada. Pel setembre en parlarem al ple, que crec que és el lloc per parlar-ne. És el moment adequat, en canvi penso que a mitges Santes representa introduir un element de remor, en el sentit comunicatiu. És irresponsable parlar-ne.

Això ho diu per un dels seus socis de govern, el PSC, que volia convocar una junta extraordinària del PMC en plenes Santes. Segons com s'interpreti, sí. És irresponsable parlar-ne en aquell moment. L'autor del cartell de Santes, Xavier Rosales, farà el cartell de l'11 de Setembre de 2006, tal com estava previst?
Doncs ja ho veurem.

El nou sistema inventat a darrera hora per garantir la Ruixada perdurarà en el futur?
Va funcionar encara que vam fer una mica justos a la fase final. Però també va servir perquè la gent es refresqués més que mullar-se. Abans de prendre una decisió, mirarem també els costos afegits que aquesta opció ha tingut.

El que si que es va haver de suspendre és la Xeringada pels grans.
Sí, vam donar màniga ampla a la Ruixada i llavors va faltar aigua per l'altra cantó.

"No m'imagino fer la Crida abans del 25"