El temporal de les faves és el debut literari del mataroní Jordi Carbonell, una novel·la històrica ambientada a la capital del Maresme a cavall dels segles XVII i XVIII. El llibre pren el títol del temporal de llevant que es viu a la costa del Maresme cada equinocci de primavera –coincidint amb l’època de recollida de les faves- i que serveix de punt de partida per a la ficció històrica que construeix Carbonell. L’any 1691, la llevantada deixa davant les coses de Mataró una fragata avariada que ha anat a la deriva, en el passatge de la qual hi ha un misteriós matrimoni mallorquí. El protagonista, el cirurgià Bernat Seguí (que comparteix professió amb l’autor) ben aviat s’interessarà pels orígens d’aquesta parella, i s’endinsarà en el munt de secrets que amaguen aquests i molts altres personatges del Mataró de tombant de segle.
“Es tracta d’una època força desconeguda de Mataró, quan en realitat van ser uns anys importantíssims en la història de la ciutat”, relata Carbonell. La capital del Maresme era en aquells moments un puntal del comerç marítim català. Malgrat no disposar de port, molts vaixells i barcasses amaraven a la seva costa, per distribuir les seves mercaderies a la Catalunya central a través de Parpers. “Mataró era un port franc, no es pagaven tributs per les mercaderies perquè les autoritats feien la vista grossa, i això feia que molts vaixells preferissin venir aquí enlloc de Barcelona”, destaca l’autor. En aquest context, Mataró va esdevenir una ciutat rica, on comerciants i pagesos benestants remenaven les cireres. “Hi havia molt de comerç de sota mà i una gran doble moral, la façana era molt tranquil·la però al darrere hi havia molts tractes, pactes, secrets, enveges i altres elements foscos”, explica Carbonell.
Carbonell va néixer a la Plaça Gran de Mataró. Pe això, el nucli més antic de la ciutat és l’escenari de tota la novel·la. Els seus carrers i edificis més emblemàtics, però també un seguit de personatges reals que van apareixent a la novel·la, com el pintor Anotin Viladomat, els cirurgians Pere Virghili o Gabriel Riera, o bé l’economista Narcís Feliu de la Penya. “El 80% dels personatges que surten al llibre són reals”, constata l’autor, que a més de Medicina va estudiar Història, Filosofia i Lletres, i va fer la seva tesi doctoral precisament sobre el Mataró dels segles XVII i XVIII. Tal i com relata l’autor, “en aquells anys es va construir la Capella dels Dolors, es va construir el nou Hospital i la ciutat va créixer fora de muralles”. Una ciutat en auge que emmarca la ficció de Carbonell.
El Temporal de les Faves, editat per El Toll, es presenta aquest divendres, dia 15, a la llibreria Abacus, i el 19 de maig a Robafaves.