“El considero el meu primer llibre, amb ambició de volum unitari”. L’escriptor mataroní Jordi Carrión parla així del seu nou treball, Australia, un viaje, editat per Berenice, que li ha requerit cinc anys de feina. Carrion volia crear quelcom “més sòlid” que les seves obres anteriors (Ene, GR 83 i La Brújula) i va pensar en viatjar a Austràlia per seguir els passos de la immigració espanyola als antípodes, com a base per elaborar un “llibre de viatge”. “De petit, les cartes que arribaven a casa dels parents que havien emigrat a Austràlia eren com un mite familiar”, recorda l’escriptor. El camí emprès per dos parents seus a la dècada dels 60 va conduir l’escriptor a la costa est australiana, la llar de molts espanyols que van emigrar-hi per fer de talladors de canya de sucre.
Però amb això no en tenia prou, i Carrión va seguir investigant fins trobar “una història potent”. Aquesta l’encarna el monjo mataroní Benet Serra, un personatge obscur qui, junt amb el gallec Rosendo Salvado, va fundar el monestir de New Norcia, prop de Perth, a la costa occidental de l’illa. Després que la relació amb Salvado s’enrarís i de diversos problemes d’ordre econòmic amb Perth i el Vaticà, Serra va haver de marxar d’Austràlia amb la cua entre cames per tornar a Mataró, on va reinventar la seva figura i va fundar l’ordre de les Germanes Oblates. Serra va fascinar Carrión al tractar-se d’un personatge “profundament humà”, un home que entra en crisi a Austràlia, en un context advers. “El viatge et situa enfront de tu mateix, de les teves pors, ambicions i defectes”, explica Carrión, en referència al monjo mataroní.
A través d’aquestes dues històries principals, Carrion ha buscat un equilibri compositiu per a “Austràlia, un viaje”, estructurant el llibre en cinc parts asimètriques (dues dedicades a la costa est i oest respectivament, a més del pròleg, l’interludi i l’epíleg). “El problema principal ha estat dosificar tota la informació que tenia, i establir una xarxa simbòlica que parteix de les migracions naturals i que doni a entendre la emigració com un fenomen complex”, explica l’escriptor. Carrión defensa el viatge com una via que indueix a la creació. “Quan viatges estàs més atent, més concentrat. El nou context que et trobes et manté atent, en alerta, i quan arribes a la nit a l’hotel i et relaxes tens un munt d’idees noves”. Tanmateix, el mataroní afirma que el gran esforç que ha suposat Australia, un viaje, el portarà a deixar enrere la literatura de viatges per centrar-se en una nova etapa. Actualment està centrat en una nova novel·la, que porta per títol provisional Los muertos.