Judith Vives

Jordi Pujol: “Sense els llibres, jo no seria el que soc”

L'expresident de la Generalitat ha presidit la celebració dels Jocs Florals a l'IES Satorras

Per primera vegada després de 23 anys, Jordi Pujol no ha presidit el tradicional esmorçar de Sant Jordi que se celebra al Palau de la Generalitat. Aquesta primera Diada com a “civil”, l'expresident l'ha volgut compartir amb els estudiants de l'institut Alexandre Satorras. Pujol ha complert així la promesa que va fer, quan encara presidia el govern català, a un grup d'alumnes del centre amb els que va coincidir en un acte en memòria del president Companys celebrat al cementiri de Barcelona.

Pujol, que ha presidit l'entrega de premis dels Jocs Florals que celebren cada anys els estudiants de secundària i batxillerat del Satorras, ha volgut transmetre als joves mataronins la seva passió per la lectura. “Sense els llibres, jo no seria el que soc”, ha confessat l'expresident en el seu discurs. “Els llibres han tingut una importància gran en la meva formació. El meu catalanisme, les meves idees sobre Europa i el meu sentiment religiós són influència, a banda de la familia, dels llibres.”

Aquesta passió per la lectura, ha explicat Pujol, li va néixer de ben jove influit, segons ha explicat, per la important biblioteca que hi havia a casa dels seus pares, a Premià de Dalt. Obres de Bernat Metge i clàssics grecs i llatins formavan part d'aquesta biblioteca familiar que va créixer amb la incorporació, poc abans del final de la Guerra Civil, d'una part dels fons bibliogràfic que pertanyia al Centre Excursionista de Premià de Mar. “Abans que les tropes franquistes entressin a Premià, els socis del centre van decidir agafar els llibres en català i endur-se'ls a casa per evitar un atemptat conta la identitat, la llengua i la cultura. Els haurien cremat”, ha explicat Pujol.

D'aquesta manera, el jove Pujol va tenir accés a molts llibres que van anar perfilant el seu catalanisme. Entre aquests, l'expresident ha volgut mencionar tres títols: Sentiment de Pàtria ,de Joan Maragall; Elogi de Catalunya, un llibre de divulgació escrit per Vallès i Pujals; i un recull de fotografies en blanc i negre de diversos indrets de Catalunya titulat L'àlbum Meravella.

Entre les seves lectures, han ocupat un espai important els llibres d'història. “Jo soc metge, perquè ho diu una orla que tinc a casa, i també soc polític. Però la meva vocació més profunda hauria estat ser historiador”, ha confessat Jordi Pujol als estudiants, als que ha recomanat interessar-se per la història “per entendre les coses que passen”. Ell mateix ha fet gala dels seus coneixements refelxionant sobre el passat industrial de la ciutat de Mataró i de Catalunya. “Heu de llegir Ferran Soldevila i Vicenç Vives, perquè si no no entrendreu res de res”, ha afegit.

Pujol ha acabat el seu discurs reiterant la seva passió pels llibres. “Per vosaltres serà més importat Internet”, ha dit als joves, “però per a mi el llibre és un gran amic. Tingue-ho en compte”, ha conclòs.

Un mural de Perejaume
Abans de pronunciar la conferència i presidir l'entrega de premis dels Jocs Florals, Jordi Pujol i la seva esposa, Marta Ferrusola, han tingut temps per visitar les instal·lacions de l'IES Satorra acompanyats per Llorenç Soldevila, entre d'altres professors, i pel regidor d'ensenyament, Pep Comas. Pujol també ha pogut contemplar el mural que han realitzat una quarentena d'alumnes de segon de batxillerat artístic i pel qual han comptat amb l'assessorament de l'artista Perejaume, que va ser qui va donar la idea. El mural recull totes les signatures dels estudiants enllaçades definint un únic text continuat. El mateix Perejaume ha afegit avui la seva signatura a la obra, poc abans de saludar a l'expresident Pujol.

Etiquetes: