El músic igualadí Jordi Savall és la gran estrella d'aquesta vint-i-cinquena edició de la Setmana de Música Antiga de Mataró. Savall, un dels especialistes en música antiga més prestigiosos del món, oferirà aquest dijous, dia 30, al Teatre Monumental, un recital de viola de gamba, l'instrument que el va donar a conèixer. La viola de gamba, però, és tant sols una de les múltiples facetes d'aquest gran artista, interessat per tot tipus de músiques, sigui quina sigui la seva procedència.
Què escoltarem a Mataró?
És un concert de viola de gamba acompanyada per guitarra i tiorba, amb músiques que van del Renaixement al barroc, amb improvisacions, solos i músiques de conjunt.
Quin diàleg mantenen la viola de gamba i la tiorba?
Un diàleg molt fluid, perquè son instruments fets per entendre's, tenen el mateix nivell de so; la viola és més melòdica i la tiorba més harmònica, i es complementen molt bé.
Quines particularitats té la viola de gamba?
És un instrument que s'havia oblidat completament. Es podria definir com un fill d'un casament entre un violoncel i una guitarra. La viola de gamba té un to de veu molt pròxim al de la veu humana, i això li dóna una especial capacitat d'expressió.
Veurem a Mataró el Savall més genuí?
És tan genuí veure'm en solitari com en els diferents treballs amb conjunts que he fet al llarg de la meva carrera. Faig moltes coses i cada una té la seva significació.
Se sent millor treballant en solitari o amb conjunt?
Sóc feliç de totes maneres. Són activitats complementàries. Em sento còmode alternant activitats en períodes de temps no gaire llargs. Acabo de dirigir una orquesta a Madrid, aquesta setmana estic component i enregistraré, la setmana que ve arribaran més recitals... Així vaig renovant constantment la meva il·lusió.
Quina vigència té avui dia la música antiga?
La seva vigència és la que guarda tota obra de qualsevol època que manté la seva emoció i la seva actualitat. Ningú qüestiona la vigència d'una església romànica, oi? El millor és que la música requereix sempre d'intèrprets actuals. El fet que nosaltes siguem els intermediaris la fa doblement contemporània.
Té també molt d'interès en les músiques del món. Vostè és dificil d'encasellar.
Sempre que em pregunten què sóc, em limito a dir que sóc un músic que s'interessa per tot el que creu important.
Després d'estudiar tantes cultures musicals diferents, creu que hi ha un diàleg entre totes les músiques?
Absolutament. És fantàstic adonar-se de la capacitat de totes les músiques de dialogar entre elles. És cert que n'hi ha que ho tenen més fàcil, com la música medieval i la música àrab i de cultures orientals.
Com es va endinsar en el món de la música clàssica?
Al conservatori. Vaig sentir un Rèquiem de Mozart i vaig adonar-me que si aquella música tenia una capacitat tan gran d'emoció, jo també volia fer aquella música.
Què li sembla la Setmana de Música Antiga?
És una iniciativa excel·lent. que s'hauria de repetir a tot arreu. Cal donar més espai perquè tothom pugui gaudir de la música, i que aquesta ens ajudi a compartir moments de pau i harmonia.