“Heineken, Van Gogh i Kraak & Smaak. Les tres coses més famoses que han sorgit mai d’Holanda”. Així, sense complexos ni àvia, es presenten a la seva plana web els holandesos Kraak & Smaak, que actuen aquest dijous al Cruïlla de Cultures. Exageren, evidentment, com ells mateixos reconeixen a continuació, però aquest trio, integrat per Mark Kneppers, Wim Plug i Oscar deJong està aixecant polseguera i ha aconseguit treure la música holandesa de l’anonimat. Ja sigui en viu o en format DJ, arrasen als clubs on actuen amb la seva poderosa barreja de jazz, hip hop, funk, new wave, soul i breakbeat (“Funk de futur”, li diuen ells). “Són un dels grups més calents de l’actualitat. La seva música es podria descriure com un creuament d’Amy Winehouse i Moby”. Ho diu Perez Hilton al seu blog, un dels més visitats del món, tot i que està molt més relacionat amb les xafarderies de Hollywood que no pas amb la música.
Referències ben curioses sobre un grup que acaba de publicar el seu segon disc, Plastic People, amb singles com Squeeze me que cada cop sona a més emissores alternatives i dedicades a la música de ball (Radio 1, l’emissora pública britànica, els ha donat suport incondicional). Plastic People és la continuació del seu debut, Boogie Angst, i destaca per les col·laboracions que hi apareixen, com Mark Brydon de Moloko, o Dudley Perkins, del prestigiós segell nordamericà de hip-hop alternatiu Stones Throw. Tot i mantenir el to festiu del primer àlbum, Plastic People incorpora sóns més foscos i elaborats per no animar tan sols a ballar. Mentre enregistren cançons, i somien treballar un dia amb Thom Yorke (Radiohead), els membres del grup van engrandint la seva col·lecció de vinils; Kneppers, que regenta un parell de botigues de discos a Amsterdam i a Leiden (la ciutat natal del grup) ja en compta més de 50.000.
Ara, el trio es presenta a la sala Clap en format Live Set (acompanyats de vocalista i instrumentistes) just després del seu pas pel massiu festival britànic de Glastonbury. Carregats d’himnes com Money in the Bag o Keep me Home, intentaran com a mínim reeditar l’èxit aconseguit l’any passat al Cruïlla per Brooklyn Funk Essentials. Com ells, uns semi desconeguts per al gran públic que van donar la campanada provocant fortes agulletes al públic a l’endemà del seu concert.
Asstrio, teloners ‘desplaçats’
Menys enfocats a la pista de ball, però igualment lligats als sons de la música negra, es presenten Asstrio, que actuaran de teloners. Arecio Smith (teclats), Santi Serratosa (bateria) i Santi Careta (guitarra) tornen a Mataró després del seu pas anterior pel Clap i la sala Privat, amb nou disc sota el braç, Desplazamiento. Un disc que els ha connectat més directament amb el funk i el rock i que els ha fet guanyar potència a l’escenari, malgrat que segueixen arrelats a la corrent renovadora del jazz liderada per noms com Soulive o Medeski, Martin & Wood.
Dijous, dia 3. A partir de 2/4 de 10 del vespre a la sala Clap. Preu: 15 euros (guixeta), 12 euros (anticipada), 10 euros (web).