L'Associació Catalana de Premsa Gratuïta (ACPG) és des de divendres passat l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC). L'organització va aprovar el canvi de nom durant la dissetena assemblea general, que es va celebrar a l’hotel NH Ciutat de Mataró, amb motiu dels 30 anys de Capgròs. El president de l'AMIC, Alfons Udina, va explicar que el canvi respon a l'evolució de l'entitat, que cada cop agrupa més tipus de mitjans i el fet que el ser gratuït "no és un tret diferenciat dels associats". D'altra banda, el president va assegurar veure el futur amb "cert optimisme" perquè malgrat la crisi el sector "no ha parat de créixer". Ha dit que la línia d'actuació és "avançar-se" als canvis.
L’acte va reunir prop de 150 editors de mitjans gratuïts d’arreu de Catalunya i de les Illes Balears. L’AMIC va ser creada com a ACPG l’any 1997 i actualment acull unes 240 capçaleres, entre elles Capgròs. Udina considera que en el seu moment va ser "molt oportú" dir-se premsa gratuïta però ha afegit que avui dia aquest adjectiu és "sobrer" perquè hi ha molts altres mitjans que són gratuïts, hi ha premsa de pagament que és regala i la major part dels digitals també són d'accés gratuït, com la televisió o la ràdio.
El president de l'AMIC també es va referir a la situació actual del sector i el futur i ha considerat que malgrat la crisi, l'associació "no ha parat de créixer". Va afirmar que està "molt ben posicionada" i que això s'ha aconseguit gràcies a "anar per davant dels esdeveniments, o intentar-ho" i "prendre mesures i actuar sense equivocar-se". Ha dit que el món de la comunicació, el periodisme i l'edició viu una crisi de model afegida però que tot i això l'AMIC intenta "posar-se al dia i que no li agafi el pas canviat".
'Esforç per la consulta'
L'assemblea va comptar amb la presència de l'alcalde de Mataró, Joan Mora, i el secretari de Comunicació de la Generalitat, Josep Martí. Durant el seu parlament, Martí va demanar als presents que el moment que viu el país, en el que el Govern està fent un "esforç" perquè el 9 de novembre se celebri la consulta i quan es viu una certa "tensió" política, requereix "un exercici de responsabilitat". En aquest sentit, va demanar "situar els fets per davant del prejudicis" i que, com ha assegurat que ja fan, es mantinguin "fidels a les normes de la professió".
Mora, per la seva banda, va destacar el paper dels mitjans digitals i els va destacar com a garants de la informació veraç i respectuosa, en un moment de polèmiques pels continguts a les xarxes socials.