L'alguer de Mataró segueix mantenint-se estable, però es veu afectat per alguns elements negatius que cal tenir presents de cara al futur. Aquesta es la principal conclusió que s'extreu dels resultats de la campanya anual d'estudi de l'alguer de Mataró, presentats ahir al Consorci Port de Mataró. L'estudi ha estat dut a terme pels voluntaris de la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques (SPAS), i amb la participació de la Confraria de Pescadors Sant Pere de Mataró, el centre d'immersió Blaumar, la secció de ciències naturals del Museu de Mataró i l'Ajuntament.
L'estudi, basat en la instal·lació de dues estacions a la zona dels alguers, a 12 i 20 metres de profunditat respectivament, assenyala com a elements negatius que s'ha produït una regressió dels límits de les dues estacions, i que la part més antiga de l'estació II continua perdent densitat. En canvi, s'ha pogut observar que l'estació I i el global de l'estació II han augmentat en densitat (número de plantes per m2). Segons el coordinador de l'estudi, Gregori Muñoz Ramos, de l'escola de Mar de Badalona, tots aquests aspectes fan que el diagnosi sobre l'estat de l'alguer sigui d'estabilitat.
Gregori Muñoz ha recordat la importància dels alguers: Són plantacions molt importants perquè tenen una elevada biodiversitat, en les seves fulles hi viuen una gran cantitat d'organismes que, sense els alguers, no podrien existir. A més, ha recordat que és als alguers on moltes espècies marines fan la posta, i que també és una zona productora d'oxigen i, per tant, una font d'enriquiment ambiental.
L'estudi de l'alguer de Mataró, que es porta a terme des de 1997, es pot fer gràcies a les desenes voluntaris que treballen per l'SPAS; així, a més de fer un seguiment científic de l'alguer, també es produeix un fenomen de sensibilització i educació ambiental entre les persones participants en la campanya i els seus col·laboradors. Aquest any han participat 63 persones voluntàries, que han realitzat 85 hores de treball submarí.
D'altra banda, la regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, el president de l'SPAS, Salvador Punsola, van signar un conveni de col·laboració entre la societat i l'ajuntament, similar al que ha es va rubricar l'any anterior, per tal de seguir l'evolució de l'alguer de Mataró i portar a terme activitats divulgadores. Guirao va afirmar que el conveni aporta 3.000 euros a l'SPAS, 900 euros més que l'anterior, ja que cada vegada hi ha més voluntaris i per tant es necessita més material i suport econòmic.