Imatge global de la presentació.

Vern Bueno

L’artista mexicà Taniel Morales serà el primer resident a Can Xalant

El centre celebra una jornada de portes obertes per presentar les convocatòries per a l'ús els equipaments i tallers del recinte

Ja es coneix el primer artista que residirà a les instal·lacions del Centre de Creació d'Arts Visuals i Pensament de Can Xalant. Es tracta del mexicà Taniel Morales, que s'instal·larà a la zona del centre habilitada com a vivenda entre el 5 de maig i el 9 de juny. Taniel Morales, nascut el 1970 a Ciutat de Mèxic, és un artista multidisciplinar amb 15 anys de trajectòria en el món de les arts visuals, teatre, música, radio, performance i multimèdia. El Centre d'Art Santa Mònica de Barcelona té previst exposar una obra de Morales, en el marc d'una mostra sobre la relació entre el món de l'art i la ràdio, i Can Xalant ha ofert les seves instal·lacions al mexicà perquè produeixi aquesta obra al centre. A canvi, l'artista s'ha compromès a relacionar el seu treball amb la ràdio i la televisió mataronina. Així, es compleix una de les màximes de Can Xalant, que els artistes residents vinculin els seus projectes al territori. “De moment no tenim més detalls de com serà l'obra, però sí podem dir que la idea ha estat iniciativa de l'artista”, va explicar Pep Dardanyà, director del centre.

La notícia va sortir a la llum ahir dimarts, durant la sessió informativa oberta al públic celebrada a Can Xalant per tal de donar a conèixer les convocatòries per llogar els equipaments i espais de treball del centre, a la qual s'hi van apropar una vintena de persones. Pep Dardanyé va explicar als assistents l'origen i els objectius de Can Xalant, el funcionament de les seves instal·lacions i els requisits per al seu ús. Les convocatòries, obertes des de la setmana passada, es tancaran el proper 15 de febrer, de cara a que l'1 de març els tres tallers del centre ja estiguin ocupats. El director del centre va assegurar que la voluntat del consell de direcció, que és qui decideix qui podrà fer ús de les instal·lacions de Can Xalant, és que els primers tres artistes o col·lectius d'artistes que hi radiquin “siguin de Mataró o del Maresme”.

Intercanvi amb Medellín
A més, ahir també va trascendir que el programa d'intercanvi d'artistes amb centres de l'estranger s'iniciarà els mesos de juny i juliol d'enguany. El primer centre escollit és el Colombo Americano de Medellín, que acollirà durant els mesos de juny i juliol un artista escollit pel consell directiu del centre de Mataró, sense necessitat de què sigui de la ciutat o del Maresme, mentre que un artista colombià s'instal·larà a Can Xalant. La convocatòria per accedir a aquest programa d'intercanvi s'obrirà segurament a finals del mes de febrer. El centre mataroní escollirà les cinc propostes que es considerin més adients i s'enviaran al centre Colombià, els gestors del qual decidiran qui és finalment l'artista agraciat; en el cas de l'artista colombià, el procediment serà el mateix, i Can Xalant serà qui tingui la última paraula. “Així volem garantir la transparència del procés” va explicar Dardanyé.

El director de Can Xalant també va anunciar que estan mantenint contactes per col·laborar amb centres com el Fonderie de Montreal o l'Osservatorio Nomade de Roma i que s'ha iniciat una roda de converses amb els centres mataronins on s'imparteix batxillerat artístic per buscar “futures activitats conjuntes”. Per últim, Dardanyé també va apuntar la possibilitat d'instal·lar a l'exterior de l'edifici una carpa que serveixi per acollir “activitats complementàries de caràcter lúdic”.

Etiquetes: