Dibuix de com hauria estat l'església segons el projecte

capgros.com

L’arxiu de Sant Josep publica un fulletó sobre el projecte d’un nou temple

Després de la Guerra Civil, mossèn Joan Cabús, va voler pressionar a l'Ajuntament per construir a la Plaça de les Tereses una nova església

L'Arxiu Parroquial de Sant Josep ha publicat, en motiu de Pasqua, un nou fulletó de temàtica històrica dedicat a un projecte de construcció d'un nou temple a la plaça de les Tereses. El fulletó revela que mossèn Joan Cabús, rector de Sant Josep després de la Guerra Civil, va voler construir l'any 1939 una església a la Plaça de les Tereses. La publicació explica com el sacerdot, decebut pel lamentable estat de conservació en el qual es trobava el temple després de tres anys de guerra –l'església de Sant Josep havia estat garatge i magatzem municipal- va sol·licitar a l'Ajuntament construir una nova església a l'espai que ocupava el convent destruït de les germanes Carmelites Descalces. Segons els documents trobats, les raons per reclamar aquesta nova construcció, a banda del mal estat del temple del carrer Sant Josep, era l'increment desmesurat de feligresos i la descentralització de la ubicació de la seu parroquial respecte la seva àrea d'influència, ja que la ciutat havia crescut molt cap a la banda de la Plaça de Cuba.

Encara que aquesta història es coneixia lleugerament, aquesta és la primera vegada que s'explica en detall aquest projecte, que l'any 1942 va ser rebutjat definitivament per l'Ajuntament per manca de raons contundents. En aquest fulletó, titulat “Un nou temple. El somni de mossèn Cabús”, es poden veure els documents més importants relacionats amb aquest relat: la sol·licitud del rector presentada al consistori franquista, la resposta negativa d'aquest, un dibuix de com hauria estat aquesta església i la planta del nou temple, obra de l'arquitecte Lluís Bonet i Garí.

Aquest és el tercer fulletó que publica l'equip de l'Arxiu Parroquial de Sant Josep. El primer es va dedicar a la iconografia relacionada amb el patró de la comunitat existent al temple i el segon sobre la tradició de distribuir aigua beneïda durant la diada de Sant Albert, gràcies a una mina d'aigua encara existent als subterranis del monestir de les germanes Concepcionistes. Els interessats en aquest darrer fulletó poden sol·licitar-lo al casal parroquial de Sant Josep.

Etiquetes: