Capgròs

L'Homo Antecessor dóna la benvinguda als mataronins

L'exposició itinerant "Humans! Els primers pobladors de Catalunya" s'instal·la en una gran carpa a la plaça de l'Ajuntament de la capital del Maresme. Els visitants podran conèixer les formes de vida del paleolític català.

Com a degà dels homínids coneguts de tot el territori peninsular, l'Homo Antecessor és l'encarregat de fer els honors. Ell dóna la benvinguda i protagonitza el preludi de l'espectacular exposició produida per la Fundació La Caixa que ha obert les seves portes avui al matí i que estarà instal·lada a la plaça de l'Ajuntament fins el dia 19 d'octubre.
Dins la gran carpa blanca el visitant descobreix sis grans àmbits temàtics relacionats amb les formes de vida del paleolític català.
La primera part del recorregut serveix per conèixer el que va ser l'establiment humà i l'ocupació del territori a casa nostra. Seguidament el visitant s'endinsa a l'habitatge dels primers pobladors, coves i cabanes, com el Cau del Duc o la Terra Amata, aquesta útlima reconstruïda segons les restes que s'hi han trobat.
La tercera part introdueix les estratègies de subsistència. Es fa referència a les tècniques de cacera a partir de les restes de l'assentament de Pedra Dreta.
El quart àmbit està dedicat al desenvolupament tecnològic, com els neandertals es van servir del foc i es mostra un fogar de l'Abric Romaní. El recorregut pels orígens de la vida acaba amb l'arribada de l'Homo Sapiens i la desaparició dels neandertals. Al final es detalla com es fa la feina de recerca dels arqueòlegs, els seus propòsits i mètodes.
Coincidint amb l'exposició s'han organitzat un cicle de conferències a Can Palauet. La primera, el dia 17 de setembre, anirà a càrrec de Robert Sala, professor de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i membre de l'equip d'Atapuerca, a més de comissari de l'exposició "Humans!". La segona xerrada serà el dia 14 d'octubre i estarà protagonitzada per Eduald Carbonell, catedràtic de prehistòria de la Universitat rovira i Virgili i director de l'equip d'Atapuerca. També el Patronat Municipal de Cultura ha aprofitat la presència de la mostra per impulsar tres xerrades titulades "De la pedra al metall: la prehistòria del Maresme", els dies 23 i 30 de setembre i 7 d'octubre.
L'entrada de l'exposició, que fins ara s'ha pogut veure a Berga, Tremp i Arenys de Munt, és gratuïta.

Etiquetes: