'Les set paraules de Crist', entrenada el 1943 durant la Setmana Santa de Mataró, es una de les obres més importants del compositor Cristòfor Taltabull, personatge destacat de la música catalana de mitjans del segle passat. La peça no ha estat mai enregistrada i ara, més de 70 anys després, s'enregistrarà a la mateixa ciutat on Taltabull la va estrenar. Aquest és l'objectiu del projecte engegat pel tenor mataroní Josep Fadó, estudiós de l'obra de Taltabull d'ençà que fa quatre anys va conèixer l'estreta vinculació d'aquest compositor amb la capital del Maresme. L'enregistrament es farà a principis de 2015 i es presentarà arreu de Catalunya amb una gira de concerts coincidint amb la Setmana Santa.
"Quan em va arribar a les mans 'Les set paraules' em va cridar molt l'atenció el fet que la partitura fos a Mataró i no a l'arxiu de la Biblioteca Nacional on hi ha tot el fons de Taltabull". Aquesta reacció davant la troballa va ser la que va tenir el tenor Josep Fadó durant una visita al museu arxiu de Santa Maria i que va donar el tret de sortida al projecte que ara lidera.Això va passar fa quatre anys i no ha estat fins als darrers mesos que el projecte ha pres forma. "Hi havia una mancança a l'hora de difondre l'obra", apunta Fadó. 'Les set paraules de Crist' és una de les obres més destacades del compositor i mai havia estat enregistrada. A més, tots els elements que l'envolten afavoreixen el projecte.
"Està escrita per a orquestra de cambra i tenor solista. I jo soc tenor solista", esclama Fadó. A més, afegeix es tracta de l'obra d'un compositor rellevant a mitjans del segle XX gràcies a les seves experiències a França i Alemanya i a l'aprenentatge que rep d'autors consagrats com Max Reger o Claude Debussy.
La vinculació amb Mataró
L'interrogant que es planteja inicialment Fadó, la vinculació de Taltabull amb Mataró té resposta en el nom de Domènec Rovira, un jove alumne del compositor que l'introdueix en els cercles culturals de la ciutat i a qui el propi Taltabull dedica una peça quan Domènec Rovira mor prematurament als 30 anys. 'Comiat a l'Ànima', l'anomena. És també arrel d'aquest personatge que Taltabull funda el cor del Cor Madrigalistes Iluro i entra en contacte amb la parròquia de Sant Josep, que és qui li encomana 'Les set paraules de Crist' "per fer més reeixida la celebració del Divendres Sant a Mataró", explica Fadó. L'obra s'estrena el 1943 al Foment Mataroní i s'interpreta durant sis anys més.