Els partits de l’oposició han coincidit en definir com a “opurtunitat perduda” el fet que la Basílica de Santa Maria no estigui totalment restaurada coincidint amb el seu mil·lenari, i lamenten la lentitud del govern municipal en aquesta qüestió. El portaveu del Grup Municipal de Convegència i Unió a Mataró, ha destacat “la lentitud en el que es troba tot el procés”. “No veiem l’empenta que sí es mostra en altres temes quan l’església, més enllà dels creients, és un patrimoni cultural de tots els mataronins”, ha afegit. Fernàndez ha explicat que està clar que l’església “també ha d’aportar una part i que no tot pot ser des de l’Ajuntament, però les solucions van molt poc a poc”. El regidor nacionalista assegura també que “es repeteix la història de la Nau Gaudí, encara que és un cas més flagrant perquè avui encara està per acabar” i lamenta que s’hagi “celebrat el mil·lenari i hi hagi parts que no es poden veure”. Fernàndez ha explicat també que per aquest 2008 està previst començar a invertir part del diner públic destinat a la basílica per arreglar parts de la teulada, que “no es veuen però són necessaris perquè tot es pugui arreglar després”, i estudiar projectes per tirar endavant.
El líder del PP a Mataró, Pau Mojedano, ha lamentat que l’eucaristia de dimarts passat, dia 25, no se celebrés amb la Basílica de Santa Maria restaurada: “som molt crítics amb el fet que s’hagi arribat al mil·lenari i encara no es trobi en condicions”. Mojedano assegura que bona part de la culpa “és de l’administració local”. “Fa molts anys, des que hi havia Joan López al capdavant del partit popular, que hem insistit amb la necessitat de la creació d’un consorci amb la Generalitat, l’Ajuntament i empreses per assumir el repte de dur a terme la restauració”, explica el regidor popular, qui assegura que el seu partit és “qui més ha reclamat sobre aquest tema”. Mojedano creu que ara “corrents se n’han adonat que l’església és patrimoni de la ciutat i s’han compromès a trobar solució gràcies també a la implicació de la Generalitat”. El regidor es mostra “esperançat i amb il·lusió” el futur de la basílica, tot i que fins que “no ho vegi no m’ho acabaré de creure”. El líder del PP a Mataró mostra la seva decepció davant el fet que “fa uns anys hauria estat molt senzill trobar una forma jurídica per impulsar la restauració”, però assegura que “a l’Ajuntament es feien el longuis, els seus companys de govern, en aquell moment Iniciativa, només feien que posar pals a les rodes i la Generalitat governada per Ciu va mostrar deixadesa sobre el tema”.
El regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria, ha assegurat que s’ha de “preservar i mantenir en condicions el patrimoni de la ciutat sense fer distincions si és una fàbrica o una església”. “El calendari històric ens ha marcat una oportunitat perduda de poder haver restaurat la basílica”, ha afegit. Safont ha assegurat que la restauració abans de la celebració del mil·lenari “era possible”. El fet que no s’hagi dut a terme recau, segons l’independentista, en “la política municipal a l’hora de cuidar els edificis que formen part del nostre patrimoni cultural”.
Dos convenis
El president del Patronat de Cultura, Sergi Penedès, ha recordat que a finals de 2007 es van signar dos convenis, un amb el Museu Arxiu de Santa Maria per a la renovació i millora de les instal·lacions museístiques d’aquesta institució, dotat amb 180.000 euros, i l’altra amb la Parròquia de Santa Maria, dotat amb 90.000 euros, per restaurar el sostre de la nau central de la Basílica. Els acords s’emmarquen en el Pla director de restauració de Santa Maria, i que hi ha un projecte executiu encarregat a l’arquitecte Agàpit Borràs. Penedès, però, reconeix que encara queda feina per fer per a trobar el finançament de la rehabilitació completa, que requereix d’una inversió molt elevada, i que cal treballar per concretar “l’aportació municipal i de la Generalitat, però també de l’Església i del sector privat”.