“Jo que sóc més català que el Pi de les Tres Branques o que la Guita de la Patum; jo que sóc un gran entès de la cobla i la sardana i el ‘mundillu’ casteller; jo que sempre m’he enganxat als serials de TV3 i als ‘Matins’ d’en Cuní; jo que sempre he defensat els productes de la terra, ara m’he enamorat d’una ‘choni’ de Castefa!”. Són alguns dels versos de la cançó ‘Jenifer’, un dels temes que més està sonant els darrers mesos i que molts consideren la cançó de l’estiu. Una història d’amor original i que repassa els tòpics catalanistes, però també alguns sobre els habitants de determinades ciutats de l’Àrea Metropolitana barcelonina. Els seus autors i intèrprets són tres joves d’Aiguafreda i de Centelles, Èric Vergés, Jan Riera i Roser Cruells, que al poc temps de formar el trio s’han trobat amb un èxit que, en part, els ha desbordat. A hores d’ara el tema ha estat visualitzat mig milió de vegades al YouTube, una xifra altíssima per a una cançó en català. “Ens ha vingut molt de nou, no ens ho esperàvem gens quan vam penjar el vídeoclip a la xarxa. Vam començar a tocar simplement per passar-nos-ho bé”, explica la contrabaixista Roser Cruells. Arribats a aquest punt, però? “Doncs lògicament amb ganes que la gent conegui d’altres cançons nostres, i poder fer concerts, que és el que ens agrada”, segueix Cruells.
Doncs estan d’enhorabona, perquè l’agenda que tenen per endavant, fins al mes de gener, provoca vertigen, pujant dalt l’escenari pràcticament cada dia, i en moltes ocasions dues vegades en una sola jornada. A Mataró els podrem veure el 28 de juliol a partir de les 11 de la nit, a la plaça de l’Ajuntament, compartint cartell amb el grup de rumba catalana Terratombats, i en concert muntat per l’Associació Cultural Marrinxa. Relativitzen, però, la popularitat que de moment han assolit: “Ens està ocorrent una cosa que no sé si és habitual: molta gent coneix el tema, fins i tot potser sap el nom del grup, però pel carrer no ens reconeixen. I això és fantàstic!”, diu Jan Riera, que dalt l’escenari és quasi un home orquestra que tant agafa l’acordió com la guitarra i toca també percussions i bateria. Ho corrobora Èric Vergés, guitarra i veu principal, tot recordant una anècdota: “L’altre dia estava amb un grup de gent i vaig comentar que era d’Aiguafreda, i em van dir: ‘Ah, sí, d’allà on són aquests que canten la ‘Jenifer’’. O sigui que a mi no m’havien vist mai però la cançó sí que la coneixien”.
I com acostuma a passar quan una cançó pren tanta embranzida, i més si és de les primeres que fa un grup, els artistes en qüestió tenen ganes de reivindicar les altres. “Per sort ara molts dels que vénen als concerts ja coneixen també les altres cançons, com ‘La noia de la plaça’ o ‘La Festa Major d’Aiguafreda’. I està començant a passar que molts ens diuen que ‘Jenifer’ és la pitjor que tenim, que les altres són molt més bones”, diu Èric Vergés. “Al concert la tractem com una cançó més, tot i que si als bisos ens demanen que la repetim, ho fem sense cap inconvenient”, informa Jan Riera.
Descàrregues gratis
La música dels Catarres es podria emmarcar dins aquest concepte tan ampli del pop-folk. “Si tenim algun referent, aquests serien grups del sud de França que escoltem bastant, i no ens sembla que fem el que fan d’altres bandes catalanes”, consideren. Per a la promoció de les seves composicions ha estat bàsic internet, i no només pel vídeoclip de ‘Jenifer’, sinó que a través de la xarxa tothom qui vol es pot descarregar de manera gratuïta les cançons a través del web del propi grup. “Sempre ho farem així, ja ho diem ara. És molt injust el percentatge que s’han emportat fins ara les discogràfiques de la venda de discos, i a més a més aquesta és l’única manera d’acabar amb la pirateria. Des que existeix internet, els intermediaris ja no tenen cap sentit, i les discogràfiques, o s’adapten ja, o desapareixeran. I si la gent t’està agraïda que li regalis les cançons i així en els concerts se les sap, què més volem?”, declara Vergés. “El present i el futur de la música està en els directes, en els concerts. Aquests no es poden piratejar, són moments únics i irrepetibles, que es viuen en aquell instant precís”, considera Jan Riera. Molts mataronins, doncs, de segur que ja els esperen per viure una nit de Santes única.