-

V. B.

La Capella dels Dolors lluirà més que mai a partir del març

Queden poques setmanes perquè acabin les obres de restauració del principal patrimoni artístic mataroní, joia del barroc català

Les obres de restauració de les pintures murals de la Capella dels Dolors s'acosten a la seva fi. Està previst que el mes de març es donin per acabades, es retiri l'enorme bastida que ocupa tot l'edifici i que el conjunt barroc creat per Antoni Viladomat llueixi més que mai a ulls de tots els ciutadans. El conseller de Cultura, Santi Vila, i l'alcalde David Bote, van visitar divendres passat les obres, que han requerit d'una inversió de més de mig milió d'euros repartida a parts iguals entre l'Ajuntament, la Generalitat, i el Bisbat de Barcelona. Uns treballs que han de servir per "donar tot el relleu i transcendència que té la Capella dels Dolors per a l'art català", tal i com va dir Vila.

Els treballs de restauració, iniciats l'agost de l'an passat, hauran durat uns set mesos. Han anat a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), que ha mobilitzat un equip de fins a 12 conservadors i restauradors. Un estudi del 2013 va determinar que les pintures murals presentaven greus problemes d'humitats que perjuicaven severament la conservació del conjunt. Llavors es va analitzar morters, pigments, vernissos i aglutinants de les pintures, se'n van extreure i analitzar mostres i es va documentar fotogràficament tot el conjunt.

La part més important de feina ha estat la neteja de la brutícia superficial que enfosquia el color de les pintures, una qüestió delicada ja que es tracta de pintura mural feta al tremp de cola sobre guix, ab diverses repintades i envernissades posteriors. S'han hagut d'emplear mètodes complexos de neteja mecànica i química per treure tota la brutícia, pols i fum acumulats, així com les citades repintades. D'aquesta manera s'ha aconseguit recuperar el colorit original i la qualitat pictòrica de les figures i escenes representades, per recuperar la imatge que van presentar quan es van inaugurar, fa gairebé 300 anys. També s'ha hagut de fixar la capa de pintura i consolidar el suport de guix, perquè les filtracions d'humitat suposaven riscos de despreniment. L'última part de la intervenció ha comportat igualar estèticament el conjunt, el que es coneix com a fase de reintegració pictòrica, per recuperar-ne una lectura homogènia.

Recuperar l'esplendor original
Tot plegat permetrà, a partir del mes de març, admirar de nou en tot el seu esplendor el Conjunt dels Dolors, amb les pintures murals d'Antoni Viladomat com a gran atractiu. El conjunt va ser construït entre els anys 1694 i 1978 per la Venerable congregació de Nostra Senyora dels Dolors. A més de la Capella, el conformen la Sagristia, la Sala de Juntes, el Cor i la Cripta. Viladomat va decorar-ne la Capella i la Sala de Juntes entre els anys 1722 i 1737, unes obres que es conserven en el seu estat original i que representen el conjunt pictòric català més important del segle XVIII. El pintor barceloní Antoni Viladomat (1678-1755) va ser el màxim exponent del barroc català, i les pintures murals mataronines es troben entre les millors obres del seu impressionant llegat.


Etiquetes: