-

Silvia Ruiz

La cara més solidària de la Festa Major

DisSantes, tot un fenomen, és possible gràcies a la feina de tot un any i a la implicació dels tots els integrants de la Fundació Maresme

Hi ha moments de Santes que destaquen per l'emoció que amaguen darrere, i un d'ells és la jornada solidària de les DisSantes. La ciutat es bolca en aquesta festa promoguda per la Fundació Maresme i emmarcada en el projecte Santi que enguany celebra la seva tercera edició el divendres 24 de juliol al Nou Parc Central. L'objectiu? El mateix dels darrers anys: donar visibilitat a les persones amb discapacitat intel·lectual i fomentar la integració social d'aquest col·lectiu.

Però organitzar una jornada d'aquestes característiques requereix un procés llarg de feina i esforços que comencen tot just s'acaba la Festa Major de l'any anterior. "A la tornada de vacances ja comencem a plantejar la festa i ens posem el 23 d'abril com a data límit per tenir preparada la programació del dia, el grup que ens farà la cançó 'Jo sóc com tu' i la coreografia per a la flashmob". Així ho explica Javi Ávila, coordinador del projecte Santi i les DisSantes. En l'edició d'enguany, la nova versió de la cançó és obra d'El Niño de la Hipoteca i Buhos. Ávila apunta que una de les claus és involucrar "abans que ningú" tots els treballadors de la Fundació, els usuaris i a les seves famílies tot el que han aconseguit en l'any anterior. Però també és important el paper de l'Ajuntament, que aporta les infraestructures més tècniques necessàries per al dia de la festa (des de la disposició d'un escenari fins als camerinos de darrere o el servei elèctric).

La implicació dels protagonistes del dia
La Fundació Maresme i el projecte Santi busquen donar conèixer què fan i com viuen les persones amb discapacitat intel·lectual, amb el gran objectiu de promoure i impulsar la seva integració social i millora de la qualitat de vida. És per això que el conjunt d'activitats emmarcades dins del projecte Santi es fan donant un paper promordial aquest col•lectiu. "Per a ells és una feina molt rellevant i significativa, és un orgull anar pel carrer i trobar-se a gent que porta una samarreta, una polsera o un clauer d'en Santi". Les tasques dels usuaris poden anar des de l'ajuda en la creació dels productes solidaris relacionats amb el Santi (preparar les xapes, els ninos...) que es posaran a la venda per intentar costejar les DisSantes, la participació en el videoclip de la cançó 'Jo sóc com tu' o l'ensenyament de la coreografia de la flashmob a les escoles. Pel que fa al videoclip, aquest cop no han anat a buscar les col•laboracions de famosos, tret característic de les edicions anteriors. En ell hi apareixen nois de la Fundació Maresme, diferents establiments de la ciutat i colles i col·lectius com a símbols mataronins. Prop de 300 voluntaris fan possible les DisSantes. "Cada vegada més gent externa de la casa ens truca perquè li agrada el projecte i vol venir a fer de voluntaris". Gent aliena al projecte que vol ajudar, ja sigui a la barra, venent samarretes, o donant servei als artistes, per exemple.

Una inversió costosa d'una entitat sense afany de lucre
L'organització ha de buscar recursos per finançar una activitat tan costosa com són les DisSantes. "Fer-les és molt car, des de portar tots aquests grups de primer nivell, fins als equips de so, tot el material tècnic i muntar les barres", recorda el coordinador del projecte. Des de la fundació, que no té ànim de lucre, s'aporten 60.000 euros i busquen partides per recuperar aquesta inversió, des de la venda de samarretes, de polseres, el servei de la barra o el suport de patrocinadors i espònsors que fan aportacions econòmiques. Admeten que és un risc per a l'organització fer una inversió d'aquestes característiques. De moment, els beneficis són pocs, però els diners recaptats es destinen íntegrament a la millora de la qualitat de vida del col•lectiu de persones amb discapacitat intel•lectual. "Sempre podem millorar un servei, des de millorar les dutxes d'una residència,comprar unes cadires de rodes, instal·lar un aire condicionat en un centre ocupacional, renovar una furgoneta, o crear una aula multisensorial per a nois amb afectacions més profundes, entre altres", exemplifica Ávila recordant algunes de les inversions fetes.

Però la part econòmica no és la prioritària per a què la fundació promogui les DisSantes per tercer any consecutiu. "Si seguim és perquè l'objectiu principal no és l'econòmic. Hem deixat de ser una entitat poc coneguda entre els mataronins", explica Ávila. També es compleix, per tant, l'objectiu de trencar molts prejudicis i barreres que hi ha establertes cap a la discapacitat i donar a conèixer la tasca feta des de la Fundació Maresme. La jornada de DisSantes per a la Fundació Maresme és un dia d'emoció on és difícil contenir les llàgrimes: "És un dia amb molts valors i veure la vinculació i participació de la gent ens fa sentir molt orgullosos".