La teoria que alguns havien apuntat va resultar certa i el fet que Sant Jordi caigués en diumenge no va fer disminuir l'assistència als actes de la Diada sinó més aviat al contrari. Mataró va convertir-se en destí de molta gent que, animada pel sol i el bon temps que va lluir bona part del dia, va fer cap al centre de la ciutat i va participar de les activitats programades a banda de comprar les preceptives roses i llibres. De fet, en realitat l'olor del Sant Jordi llibreter es va escampar per tot el cap de setmana i els paradistes de llibres van vendre tan dissabte com diumenge.
Així ho ha confirmat el propietari de El Tramvia, Joan Balaguer, que s'ha referit al sector temps per explicar l'èxit del cap de setmana llibreter, durant el qual a nivell de Catalunya es va vendre segons el Gremi de Llibreters per valor de dinou milions d'euros: Hi va haver-hi una bona afluència, la que esperàvem si no plovia, ha assegurat. Balaguer també ha reconegut a l'Ajuntament un esforç en la millora de la collocació de les parades de Sant Jordi a la plaça de Santa Anna, els límits de les quals per primer cop estaven marcats al terra. En les nou anterior ocasions en què hi havia assistit, segons el propietari de El Tramvia eren els propis paradistes havien d'establir ells mateixos els límits.
La satisfacció per la marxa del Sant Jordi també era patent entre els floristes, que van vendre més del que esperaven en un primer moment. "En ser diumenge pensàvem que la gent faria altres coses i en canvi va ser bastant fort", ha comentat Núria Planas, de Frèsia. Aquesta mateixa font explica que les vendes van ser molt repartides entre divendres, dissabte i diumenge, sent les empreses el principal client el primer dia i els particular el dissabte i el diumenge.
L'alta presència de gent als carrers es va traduir també en una bona recaptació dels establiments de restauració: "Hi havia molta més gent que un diumenge qualsevol", ha assegurat Toni Alcaraz, pastisser de la Granja Caralt. Aquesta font apunta que la màxima afluència de públic va ser cap a la una del migdia i que en canvi a la tarda va baixar una mica. Entre els productes estrella, els gelats, que els mataronins i visitants van animar-se a cruspir degut al bon temps.
L'església del mar', també el més venut en català i en castellà
Entre els llibres més venuts no hi va haver sorpreses i tan des de Robafaves com El Tramvia es situa L'església del mar (Rosa dels Vents/Grijalbo) d'Ildefonso Falcones com el llibre més venut del dia, en línia amb el que va passar a tot Catalunya, on per primera vegada van coincidir el volum més venut en català i en castellà. A Robafaves, per exemple se'n van vendre 150 en català i 120 en castellà, per parlar de magnituds. El llibre, aparegut ara fa dos mesos i que fins ara havia tingut un èxit sostingut, recrea la construcció de l'església de Santa Maria del Mar.
En aquesta mateixa llibreria en el rànquing el va seguir Freakandó Matiner (Empúries) de Llucià Ferrer que va signar a Mataró dissabte dia 22-; Laura Sants (Columna) d'Emili Teixidor; La Guerra Civil a Mataró (Abadia Montserrat) de Margarida Colomer prova que els llibres locals també tenen el seu lloc-; La Maternitat d'Elna (Ara llibres), d'Assumpta Montellà; La puta feina, de Matthew Tree (Ara llibres); L'estiu de l'anglès (Proa), de Carme Riera; i Bogeries de Brooklyn (Edicions 62), de Paul Auster. Tots, com es pot veure, títols en català. Els llibres més venuts en castellà, El pintor de batallas (Alfaguara), d'Arturo Pérez Reverte i Mauricio o las elecciones primarias (Seix Barral), d'Eduardo Mendoza, es van collocar en la posició tretze i catorze del rànquing general.
A El Tramvia, després del bestseller del dia, també es van vendre molt bé He dit (Columna/Planeta) d'Andreu Buenafuente; Freakandó matiner, de Llucià Ferrer; Tor, tretze cases i tres morts (La Campana), de Carles Casas; el mediàtic Isona, diari d´una nova vida a Ventdelplà, de la guionista Laia Aguilar (La Galera); Deu grans catalans (La Magrana), de Fabián Estapé; El camino de las lágrimas (Grijalbo), el darrer llibre de Jorge Bucay, tan en català o castellà; Passió Índia (Columna), de Javier Moro; i el citat Laura Sants de Teixidor. Des de la llibreria de la plaça Granollers, s'apunta també que llibres que fa temps que estan al mercat, com L'ombra del vent -tan en català com en castellà- i La Pell Freda i Pandora al Congo d'Albert Sánchez Piñol.
Manca d'exemplars del llibre de Sandro Rossell
La nota negativa de la jornada en el camp dels llibres la va protagonitzar la manca d'exemplars del llibre de l'exvicepresident del Futbol Club Barcelona Sandro Rossell Benvingut al món real (Columna/Destino), un dels més venuts a Catalunya, del qual a Mataró amb prou feines van arribar una cinquantena d'exemplars per decisió de l'editorial. Les ganes de comprar-lo hi eren i mostra d'això és que es va esgotar molt ràpidament. En aquest sentit, el propietari del Tramvia, Joan Balaguer, ha explicat el seu enuig per la política de distribució que segueixen les editorials respecte els llibres en català: "Cada cop fan tirades més curtes perquè no volen devolucions", ha apuntat. Ahir els llibreters mataronins -Robafaves també se n'ha queixat- van ser víctimes d'aquesta febre i van haver de deixar amb un pam de nas els que volien llegir les interioritats del nucli dur del barcelonisme.
Llegeix la crònica de Sant Jordi de Manuel Cusachs