-

R. Radó

La CUP acusa el govern d'ocultar alternatives sobre Can Fàbregas

Jubany deefnsa que l'informe diu que “és compatible, si hi ha voluntat política, la rehabilitació de Can Fàbregas i de Caralt i el que s'hi vulgui fer al costat”

Continua la polèmica sobre la fàbrica Fàbregas i de Caralt. En el capítol d'aquest dimarts, la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha acusat el govern municipal, i més concretament el regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas, d'haver “ocultat deliberadament” altres opcions de l'informe realitzat per l'arquitecte Josep Maria Puig Boltà. La CUP es queixa que Bassas “diu que no hi ha cap altra opció que sigui viable” a banda de la de reconstruir la fàbrica a la vorera del davant quan l'informe “planteja tres opcions”, una de les quals fa compatibles la fàbrica en la seva ubicació actual i el centre comercial al seu costat.

El regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria, ha qualificat de “lectura partidista” les declaracions que Ramon Bassas ha fet en l'última setmana assenyalant que “la millor opció” és el desmuntatge i posterior reubicació de l'edifici. De les tres opcions que preveu l'informe de Puig Boltà, la CUP lamenta que no s'hagi parat més atenció a la que manté l'edifici in situ. L'estudi afirma que “és possible construir una nova edificació comercial a l'entorn de la nau de Can Fàbregas, incloent-la o no a nivell funcional a la nova activitat, sense que aquest manteniment suposi un greu problema constructiu i econòmic”.

Aquesta “ocultació d'opcions més assenyades i menys agressives des del punt de vista del patrimoni”, en paraules del portaveu de la CUP Joan Jubany, no ha permès observar que “és compatible, si hi ha voluntat política, la rehabilitació de Can Fàbregas i de Caralt i el que s'hi vulgui fer al costat”. A més, els independentistes afirmen que “fins i tot econòmicament és més assenyada aquesta opció”, ja que l'informe li atribueix un cost d'entre 600.000 i 900.000 euros, mentre que la reconstrucció defensada pel govern suposa una despesa de pràcticament dos milions d'euros.

Boicot a les propostes de la CUP
La CUP també ha aprofitat la roda de premsa per fer una valoració del ple municipal de dijous passat. Xavier Safont-Tria ha anunciat que tornaran a presentar les propostes de resolució sobre els aliments transgènics i sobre l'estació d'autobusos, que van retirar a última hora en les negociacions amb el govern municipal. Més enllà d'aquests acords, però, la CUP es queixa perquè li sembla que “el govern no té ganes d'aprovar iniciatives que porti endavant la CUP”.

Safont-Tria creu que els partits del govern intenten ser “ells contínuament els protagonistes” i els ha acusat de “no jugar net”. El líder de la CUP, que ha destacat que “la CUP això no ho ha fet mai” i aprova les resolucions que entén que són positives “vinguin d'on vinguin”, ha avisat que si aquesta dinàmica “es continua repetint” hauran de “canviar la tàctica”. Especialment disgustat s'ha mostrat amb la proposta d'estudiar la construcció d'una estació d'autobusos, que creu que va en la mateixa línia de l'estudi previst en el PAM 2008.

Pel que fa a la pregunta presentada per la CUP sobre l'enderroc de les cases de cós, Safont-Tria s'ha queixat que el govern digui que cada cop se n'enderroquen menys: “algun dia potser no en tiren cap a terra perquè no en queda cap”. En aquest sentit, ha reclamat que per tal d'adaptar-se a les noves tipologies i als nous usos dels habitatges, si cal reformar cases de cós del Centre o l'Eixample s'hauria de “conservar com a mínim la façana”.

D'altra banda, Safont-Tria també ha criticat que els partits de l'executiu municipal rebutgessin ubicar les quatre columnes de Puig i Cadafalch al seu lloc original i ha reclamat que cal “començar a tocar el crostó a qui li toca” en l'afer de les seleccions catalanes.

Etiquetes: