La Família de gegants Robafaves de Mataró serà la colla centenària de Catalunya convidada en la VI Diada Gegantera de Vilafranca del Penedès, que se celebrarà aquest pròxim diumenge. La històrica família Robafaves, datada de 1853, està formada per en Robafaves i la seva dona, la Geganta, la seva filla, la Toneta i el marit d'aquesta, en Maneló. Els quatre gegants mataronins acompanyaran els gegants locals Farragut i Vicenta que, per primera vegada, desfilaran amb els més joves de la família, en Jordi i la Montserrat.
Tot i que els Robafaves de Mataró són uns dels gegants més representatius de Catalunya i formen part del patrimoni cultural de la ciutat, surten en comptades ocasions i quasi mai participen a les plantades multitudinàries de gegants del país, malgrat que sí que apareixen a gran part de les festes dels barris i carrers mataronins.
La primera colla de gegants centenaris que va participar en la Diada Gegantera van ser els Gegants del Cos del Bou de Tarragona -datats de 1825- ara fa tres anys. Els gegants de Vilanova i la Geltrú -de 1709- van prendre el relleu fa dos anys i l'any passat, malgrat la pluja, van desfilar els gegants de Santa Maria del Mar de Barcelona, referenciats des de 1601.
La idea dels organitzadors del Dia Geganter de Vilafranca del Penedès és, segons Raimon Mascaró, !mantenir l'estructura de convidar només una colla gegantera històrica per Catalunya" perquè la voluntat no és fer una 'diada multitudinària' sinó que els convidats siguin els 'vertaders protagonistes'.
La família Robafaves
La família de gegants Robafaves té un protocol de funcionament específic aprovat pel ple de l'Ajuntament de Mataró i com el seu nom indica, formen una unitat i és per aquest motiu que sempre surten els quatre gegants junts.
La primera notícia de l'existència d'un gegant a Mataró data d'entre finals del segle XVII i principis del XVIII i des d'aquestes dates fins a finals del XIX han anat desapareixent i apareixent amb aparences diferents. No és fins el 1853 que es tenen les primeres dades de l'existència dels actuals Robafaves, any en que van aparèixer per primera vegada durant la festa de Les Santes.
En Robafaves és un gegant de rostre ferreny, alt i gros, amb indumentària de guerrer medieval (casc, capa, cota de malles i espasa), que s'inspira en la figura i caràcter del rei Jaume I el Conqueridor. Té el pit engalardonat de medalles i duu a la mà esquerra un pergamí, mentre s'agafa la capa amb la dreta.
audio