El president de la FAVM durant la roda de premsa

Albert Ribas Dot

La FAVM creu que El Corte Inglés provocarà un gran col·lapse circulatori

La Federació d'Associacions de Veïns de Mataró i les Associacions del centre i Peramàs - Esmandies proposen buscar una altra ubicació per a la ‘locomotora comercial'

La postura de la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró (FAVM), que ja es va fer pública fa uns dies en un comunicat, és en paraules del representant de l'entitat a la roda de premsa celebrada dijous 25, Jesús Nieto, “totalment en contra de que un element qualificat de protecció A, el màxim, es descatalogui al nivell més baix exclusivament per interessos comercials”. A més, va afegir que “també s'està en contra de que no es busqui algun altre tipus de solució”. Per aquest motiu, des de la Federació es proposa “buscar una ubicació per al centre comercial que, a més, eviti el que nosaltres veiem que serà un gran col·lapse per a la circulació i una alteració del benestar de tot el veïnat d'aquella zona”, afegia Nieto.

La roda de premsa també va servir per a que el representant de la FAVM al Consell Municipal del Patrimoni, Agàpit Borràs, expliqués els perquès de la seva votació negativa a la descatalogació de Can Fàbregas i Caralt. Borràs va fer una gran explicació basada en la importància del patrimoni històric arquitectònic de la ciutat i en la importància dels eixos comercials de mercats i botigues de barri en detriment de les grans superfícies massificades. Però més enllà d'aquests aspectes, l'arquitecte va citar diverses fonts per demostrar que, fins l'arribada de El Corte Inglés, el mateix Ajuntament optava per protegir el patrimoni que suposa l'edificació. D'aquesta manera va citar el Programa d'Actuació Urbanística (PAUM) de 2002 i 2004. Aquests documents deixaven clar, per exemple, que “s'havia d'anar cap a una mixtura d'usos residencials i terciaris que havia de tenir com a objectius el manteniment i rehabilitació de la nau”. A més, Borràs va criticar algunes altres decisions de l'ajuntament com, per exemple, el testimoni de l'arquitecte Oriol Bohigas, segons Borràs “amb unes explicacions poc especificades”. Borràs també va mostrar com Manel Torres Capell en el seu llibre ‘Mataró. Ciutat diversa' comentava la importància de Can Fàbregas. La curiositat sobre aquest llibre, presentat fa només unes setmanes, era que el mateix alcalde havia pres part en la seva presentació.

El centre i Peramàs preocupats per la mobilitat
A més de la FAVM, representants de l'Associació de Veïns de Mataró - Centre i de l'Associació de Veïns de Peramàs-Esmandies també van expressar les opinions d'aquestes dues formacions veïnals. Joan Saborido, representant dels veïns del centre, va manifestar “el desacord a que el patrimoni de la ciutat depengui dels interessos d'un determinat grup privat”. A més, va posar en dubte els beneficis que, segons l'Ajuntament, aportarà la locomotora comercial. “Es crearan molts llocs de treball, però quants en destruirà?”, es preguntava. A part d'això, però, la principal preocupació dels veïns de Mataró–Centre és la mobilitat i la gran quantitat de cotxes que circularan per la zona “amb la manca preocupant de places d'aparcament que hi ha”, afegia Saborido.

En la mateixa línia s'expressava el representant dels veïns de Peramàs–Esmandies, Pep Sivilla, que va qualificar com a “imprudència” de l'Ajuntament parlar de la necessitat d'una locomotora comercial que “tiri” del comerç local. “Encara que ens convencessin de la necessitat de la locomotora, ens seguiríem oposant a la localització que s'ha triat en ultima instancia”, argumentava. Sivilla coincidia amb els seus companys de les altres associacions de veïns en punts com el caos circulatori que provocaria el centre comercial i la pèrdua de qualitat de vida, en aquest cas, del barri de Peramàs que rebria “de retruc” part dels cotxes.

Etiquetes: