-

Salva Fernàndez

La Fira de l'Arbre, un homenatge a la natura

La fira comptarà amb més de 150 expositors i tindrà com a novetat una exhibició de Kusamono Bonsai, plantes d'origen japonès

La Fira de l’Arbre arriba aquest cap de setmana del 8 i 9 de febrer a la seva 36a edició. I ho fa com un homenatge a la natura. Per l’Associació dels Amics de les Plantes, aquesta cita –una de les de més èxit i longevitat de la ciutat- és una manera d’obrir “una porta a la natura mitjançant les plantes, les flors, els animals” i de pas fomentar-ne el consum enmig d’una societat que encara “viu molt d’esquena a la naturalesa”. Emili Solà, president de l’Associació, considera que cal acostumar a la gent a comprar flors com qui compra carn i peix, una acció “molt freqüent a tot Europa” però no tant a Catalunya, on hi ha un consum inferior a la mitjana del continent. Per promocionar les bondats de les plantes i flors, la fira de l’arbre torna a mirar amb atenció cap als més menuts de la casa.

Els nens i nenes són un dels protagonistes de la 36a edició d’aquesta fira, ja que poden aprendre de “la importància de la natura” en dos dies on es faran tot tipus d’activitats dirigides a ells: dibuix infantil amb entrega de premis, una sembrada simbòlica, la lectura de contes a càrrec d’Esteve Guardiola o una passejada per circuit intern gràcies als rucs del Corredor. Altres activitats clàssiques de la Fira de l’arbre com les demostracions de terrissa també estan enfocades als més menuts, que poden endur-se una petita guardiola, cisteller o platet a casa. L’objectiu d’aquestes activitats és clar, poder “ensenyar als nens la importància de la naturalesa i que aprenguin a fer un parèntesis en el seu dia a dia dominat per tauletes i videojocs, que no són incompatibles amb el que nosaltres proposem”.

Una de les novetats que enguany es podran veure a la Fira de l’Arbre és una exposició de Kusamono Bonsai, unes plantes que arriben directes de l’art japonès i que “acompanyen i donen ambient al bonsai clàssic”, una activitat que estan convençuts sorprendrà als visitants perquè té una “bellesa especial”. Abans, la fira arrencarà el dissabte amb una venda i intercanvi de xapes de cava al casal de la Gent Gran, novetat que s’espera sigui un reclam més pel cap de setmana. L’Ajuntament de Mataró també se suma a les novetats d’aquesta 36a edició amb una calçotada popular que permetrà fer una degustació de calçots collits pels pagesos dels mercats de Mataró i que estaran acompanyats d’una exposició de fruites i verdures de temporada.

A banda d’això, no falla l’exposició d’Ikebanes al Parc Central Nou, la clàssica exposició d’animals que aquest cop tindrà “molts més animals i varietats que mai”, entre ells un cavall original dels que no se’n veuen gaires, i altres activitats com un taller de cuina per a infants anomenat “menja sa i menja de prop”, que vol potenciar el menjar d’agricultura ecològica i de proximitat. Unes havaneres a càrrec del Vol de Gavines o la desfilada de gossos per adopció de la Protectora d’Animals de Mataró no faltaran tampoc a una cita que acosta cada any entre 50.000 i 80.000 visitants.
Per Solà, l’èxit d’aquesta fira es deu a que es tracta d’una proposta “diferent a la resta” i que és capaç d’aglutinar molts tipus de productes i activitats diverses, totes això sí relacionades amb la natura.

En total, s’espera que hi hagi uns 160 expositors que oferiran eines relacionades amb el camp, adobs, plantes, flors de tot tipus i altres productes tradicionals com formatges diversos, embotits i exhibicions d’oficis tradicionals. “Estem molt satisfets de com respon sempre el públic, ja que no fallen mai i inclús els diumenges hi ha molta més gent que el dissabte”, recorda el president de l’Associació d’amics de les plantes.  Cal afegir que malgrat el Parc Central no és un lloc sezill per arribar-hi en vehicle privat, els aparcaments que hi ha al Camí de la Geganta també aposten fort per aquesta fira, i en el recinte es podran adquirir tiquets de pàrking que permetran deixar el vehicle amb un 50% de descompte a les zones properes a l’espai firal.