La Fundació Cecassa manté el seu compromís amb la cultura de la ciutat i el canvi de rumb del Laureà Mela obeeix només a la voluntat de potenciar els creadors novells, tal com era el desig del desaparegut poeta a l'hora d'impulsar el guardó. Aquest és el missatge que ha donat el portaveu de la Fundació, Enric Baquero, després de l'anunci de la desaparició del certamen literari com a tal fet per l'entitat amb seu a Mataró el dimecres dia 1 de desembre. El que volem fer més que un premi literari internacional és ajudar als que comencen sense límit d'edat i que totes les obres que realment tinguin una qualitat es publiquin, ha dit.
Baquero admet que la nova fórmula del premtindrà molt menys ressò que fins ara però entén que d'aquesta manera els beneficiaris del premi seran molts més: Fins ara només hi havia un possible guanyador i si era de fora, com l'any passat, ja no el tornàvem a veure. Ara, amb el nou enfocament donarem una vocació més social al premi. Segons Baquero, el jurat que atorgava fins ara el premi decidirà quines obres publicar, el número de les quals no s'ha concretat: No ens hem posat cap límit. Les que tinguin qualitat les publicarem a través de la nostra editorial, Smara. Crec que això és comprometre'ns bastant més que fins ara.
El portaveu també ha aclarit en què consistien les pressions denunciades per la Fundació a l'hora d'emetre el comunicat: Si guanyava algú que no coneixia ningú no hi havia ressò, en canvi si era conegut si que n'hi havia, perquè es deia que era massa conegut. Ara, amb el canvi de rumb, el premi baixarà de l'elit al carrer, segons ha apuntat Baquero.