Encara queda un temps per què el futur Museu de la Industrialització de Mataró sigui un fet, però des d'ahir dilluns dia 12 els mataronins poden degustar alguns dels materials que s'hi veuran. La Fundació Jaume Vilaseca ha obert al públic el seu fons de maquinària tèxtil, que és el resultat de quinze anys de treball. No hem aguantat més la pressió dels particulars, escoles i entitats que ens demanaven que obrissim, va dir el president de la fundació Jaume Vilaseca, Pere Vilaseca, en un acte inaugural que va omplir de ciutadans la seu de la fundació.
La collecció recull més de dues-centes cinquanta màquines de gènere de punt produïdes a Catalunya, moltes de les quals han passat per un procés de restauració i tornen a funcionar. El fons es completa amb eines de principis del segle XX, premses per planxar, peces de roba, entre d'altres. Pere Vilaseca va destacar durant la inauguració que la d'ahir no era l'obertura definitiva: Avui només obrim el nostre arxiu, som conscients que ho fem de forma precària, però la idea és traslladar-ho en un futur a Can Marfà. Fins que això passi, els mataronins poden visitar la collecció a la seu que la fundació té al número 9 del carrer Baldomer Vila a Cerdanyola, tots els dijous, de 5 a 7 de la tarda. Els interessats han de trucar al telèfon 93.799.33.97.
Pere Vilaseca va voler agrair ahir l'ajut de tots els collaboradors i entitats que han donat suport, així com el compromís que ha assumit l'Ajuntament: Molta gent ens ha portat material, tresors que guardaven a les seves llars, doncs nosaltres intentarem lluir aquests tresors i fer-los créixer, va dir.
El compromís de Can Marfà
Per la seva banda, l'alcalde Joan Antoni Baron va reafirmar el compromís del consistori a tirar endavant el projecte del Museu de la Industrialització que ocuparà les installacions de Can Marfà: No només ha de servir per dir com érem, ha de servir també per dinamitzar l'economia actual de la ciutat, a través del turisme cultural. Baron també va agraïr els collaboradors de la fundació el seu esforç per tal d'assegurar un relleu gerenacional, de manera que el coneixement de fer servir les màquines es mantingui viu.
Tot un procés de producció
L'acte d'ahir, en el que també va participar el president de Caixa Laietana Jaume Boter de Palau, va acabar amb una projecció audiovisual a càrrec de la fundació Jaume Vilaseca. Al llarg de deu minuts, la producció va mostrar als presents el tradicional procés de producció en una fàbrica tèxtil de la ciutat, ara ja tancada.