Vilaseca, que exhibeix una destacada col·lecció de maquinària de gènere de punt, rep cada cop més visites. Historiadors, curiosos, escolars, vinguts de Mataró i de fora (fins i tot de Japó) passen pel local de l’entitat, al carrer Baldomer Vila, per visitar aquest conjunt de 500 peces úniques; a tall d’exemple, entre el mes de desembre i gener tenen programades més de 150 visites de fora de la ciutat, a més de 125 visites escolars. “I això que ara mateix estem en un lloc molt senzill”, va explicar dimecres passat, dia 5, el president de , Pere Vilaseca, en referència a l’actual seu de la col·lecció, que en els propers anys s’ha d’instal·lar al nou Museu de Can Marfà. El mateix dimecres, Vilaseca va signar un conveni amb Alícia Romero, presidenta de l’IMPEM, i , president del Patronat Municipal de Cultura (PMC) per promocionar i difondre el patrimoni cultural i industrial de la fundació com un producte cultural i turístic. L’objectiu, estabilitzar la relació de l’Ajuntament aquesta “joia” que pot ser “un element de promoció de ciutat”, va afirmar Romero.
La presidenta de l’IMPEM va apuntar que des del Pla d’Actuació per a de Ciutat (PAPC), on s’emmarca el conveni, es busquen “elements interessants per promocionar Mataró”. “Molts visitants a la ciutat ens pregunten per ”, va afegir Romero, qui creu que l’entitat “realitza una tasca de memòria històrica al transmetre a les noves generacions la història i la tradició mataronina”. L’IMPEM incorporarà a les visites turístiques guiades, dissenyarà i editarà 10.000 exemplars del fulletó “Fundació Jaume Vilaseca – Una volta pel món del gènere de punt” en 4 idiomes, i subvencionarà la fundació amb 8.000 euros per a accions de dinamització i promoció. El PMC, per part seva, s’encarregarà de “la migració de la col·lecció a Can Marfà, integrant-la en el conjunt del projecte museogràfic”, segons va apuntar Penedès. A més, es treballarà per homologar la documentació i els inventaris del fons patrimonial de la fundació d’acord amb els estàndards establerts pel Servei de Museus de
El futur Museu
Segons Pere Vilaseca, la signatura del conveni “obre una via definitiva, després de 17 anys, al museu del gènere de punt”, que s’ha d’integrar a Can Marfà. Vilaseca va defensar que el gènere de punt tingui “una ubicació autònoma” dins del conjunt museístic. De fet, està previst que entre finals de 2009 i principis de 2010, aquesta sigui la primera secció del museu que obri les seves portes.