La tardor de 1944, Josep Palau i Fabre va dedicar a Joan Miró el poema L'Edat de Pedra, que començava sota un blau d'aquarel·la i un aire tot pulmons, un home nu travessa l'espai de banda a banda. Més de seixanta anys més tard, la Fundació Palau de Caldes d'Estrac porta a la comarca l'exposició Joan Miró. Galeria d'antiretrats. En el text del catàleg de la mostra, les especialistes en Miró Carme Escudero i Teresa Montaner, recorden unes paraules del pintor dient que no era ni un gravador ni un pintor i que aquesta polivalència va permetre-li aplicar en el gravat procediments propis de la cultura.
Escudero i Montaner descriuen la vintena de gravats que es poden veure a la Fundació Palau com unes obres en què el color negre domina les composicions i configura unes personatges antropomòrfics, primitius i plens d'humor. Es tracta de retrats d'éssers fabulosos i mitològics, captats en l'essència d'una expressió i contraposats a tota forma de representació o d'imitació; són antiretrats.
Aprofitant l'estada de Joan Miró. Galeria d'antiretrats a Caldes, la fundació ha organitzat algunes activitats per al dissabte 25 al matí. Els nens que visitin la mostra podran apropar-se al món de Miró i el seu estil pictòric a través d'un taller d'art infantil, mentre que els més grans podran fer una visita guiada a l'exposició per tal d'apropar-se a les singularitats de l'artista. Aquestes activitats, gratuïtes aquest dissabte amb motiu de la inauguració de la mostra, també es podran realitzar durant tot el període de l'exposició, fins el 4 de febrer.
La mostra també vol recordar la relació entre Miró i Palau i Fabre. El pintor va collaborar amb Palau en la publicació de les revistes Poesia i Ariel, que van editar-se clandestinament a la primera postguerra. Un fruit d'aquesta relació en són algunes peces i documents que també es poden veure a la fundació.
Divendres dia 24 A les 7 del vespre a la Fundació Palau (Riera, 54; Caldes d'Estrac): inauguració de l'exposició.