-

Marc Mayola

La lluita contra l’excés d’alcohol i vidre a la festa

Les campanyes de prevenció dels darrers anys han fet que el nombre de persones ateses per talls o per abusos amb la beguda hagi disminuït notablement

Alcohol en excés i vidre. Són els grans enemics de la nit més esperada de Les Santes. Els factors pertorbadors que massa sovint converteixen una Nit Boja en una nit per oblidar. La batalla contra aquests elements continua, amb diverses iniciatives engegades des de l’Ajuntament.   Fa dos anys es va posar en marxa una campanya de pedagogia a les escoles de la ciutat. Els joves dels Gegants i els Nans del Mataró van recórrer, el 2012 i també l’any passat, els casals d’estiu i els centres cívics, amb l’objectiu d’ensenyar als nens i nenes des de ben petits a respectar el ritual de la festa. Amb suports gràfics i visuals, van explicar als més joves les claus perquè la festa transcorri amb un consum responsable, sense vidre i sense aglomeracions.

Un dels membres de la Família Robafaves, i voluntari d’aquesta campanya pedagògica, Xevi Noya, explica que “la idea era repetir la iniciativa aquest any, però per qüestions d’agenda hem hagut de deixar-ho fins l’any que ve.” El 2012, els voluntaris van fer les xerrades a uns 200 alumnes repartits entre tres escoles de la ciutat. L’any passat, la campanya va arribar a un miler d’alumnes d’una desena de centres mataronins. L’experiència, segons Noya, “va ser molt enriquidora, i la resposta dels nens molt bona en tots els sentits. S’interessaven, col·laboraven i participaven dels temes.”

El vidre i el got solidari
L’acumulació d’ampolles i gots de vidre ha estat un dels principals problemes en la celebració d’aquesta festa. Per minimitzar la presència de vidre, des de fa dos anys, s’han incrementat els punts de recollida de vidre, tant a la zona de la Ruixada, com a la platja del Callao, on té lloc l’acte alternatiu. També s’habiliten tres punts més a la Riera, al llarg del recorregut de la Pujada Tabalada. D’altra banda, també des del 2012, l’Ajuntament impulsa una campanya, a través de recomanacions a la ràdio, als autobusos, o amb pancartes al carrer i cartells als bars de la ciutat, per evitar els riscos que provoca la presència de vidre durant la festa.

Precisament, amb l’objectiu de reduir la presència de vidre, especialment als actes més massius de la festa major, aquest any s’ha implantat la venda del got de Les Santes. Es tracta d’un vas reutilitzable, fet de plàstic dur i que disposa d’una pinça per poder-lo penjar del cinturó o de la bossa. El preu de cada got és d’un euro i els beneficis que es recaptin aniran destinats a Càritas i Creu Roja de Mataró per als programes de lluita contra la pobresa i l’exclusió social. Es calcula que se’n arribin a beneficiar directament més de 4.000 famílies mataronines.

Una mesura que ha de servir per aprofundir en la campanya de conscienciació per reduir la presència d’envasos de vidre a la Via Pública, tal i com assenyala el president de Càritas, Antoni Vilà; “Aprofitar el reciclatge i evitar que hi hagi gots per terra. Amb aquesta intenció neix aquest got solidari, de plàstic reutilitzable. Es pot aprofitar per cada beguda que prenguis durant la festa major.”

Pla d’emergència
Durant les Santes, Protecció Civil activa un pla d’emergència, aprovat pel ple i la comissió de protecció civil de Catalunya, que s’activa durant tota la festa major. En aquest pla, s’organitzen centres de coordinació d’emergències, que són especialment importants durant la celebració d’actes com la Nit Boja i els focs, perquè mantenen reunits in situ un responsable de cada cos operatiu; un dels Mossos, un del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), i un de la Creu Roja. Per tant, un dels caps de cada grup que actua en la prevenció de riscos dels actes de la festa està físicament reunit per si, en algun moment, es passa d’estat d’alerta (com està activat el pla durant les Santes), a estat d’emergència. Aquesta mesura agilitza la presa de decisions i les actuacions, en cas que siguin necessàries.

La Cap de Protecció Civil de Mataró, Carlota Dicenta, destaca que “la Nit Boja és una festa amb una gran afluència de gent. El primer problema és que és una festa massiva. El segon perill és que estem fent Correfocs, que impliquen pirotècnia i és un factor de risc important.” Dicenta afegeix que “s’hi suma el risc generat pel consum d’alcohol. La gent que beu no té tots els sentits preparats per participar en el correfoc. Els equips sanitaris els han d’atendre sovint, no pas perquè vagin beguts, sinó perquè s’han cremat com a conseqüència de l’excés d’alcohol.”

En aquest sentit, les principals recomanacions que es fan a les persones que volen gaudir de la festa són “intentar evitar el consum excessiu d’alcohol i anar amb compte amb el vidre. A més, qui vulgui participar del Correfoc, que vagi equipat i porti roba de cotó i calçat adequat, i que no es vesteixi amb tirants i xancletes.”

Disminueixen les incidències
Les campanyes contra l’alcohol, els gots solidaris per minimitzar la presència de vidre i la festa alternativa, entre d’altres, han fet disminuir a la meitat el número d’incidències registrades durant el Correfoc. Comparat amb l’any 2011, quan encara no s’havia implantat la festa alternativa al Callao, el nombre d’atencions mèdiques ha disminuït en un 50%. Aquests últims dos anys s’han atès, al centre de la ciutat, unes 30 persones durant la celebració del correfoc. La xifra s’enfilava a unes 60 persones per any, abans de la instauració de la festa alternativa i de la posada en marxa de les diferents campanyes preventives. La Cap de Protecció Civil de Mataró es mostra satisfeta amb aquesta dinàmica; “Era l’objectiu que teníem marcat. Que la gent que vol viure les festes tradicionals, ho pugui fer cada vegada amb més seguretat.