La coreògrafa mataronina

Capgròs.com / ACN

La mataronina Maria Rovira impulsa 'Crea', una nova companyia de dansa i una acadèmia

La coreògrafa també presenta al Mercat de les Flors l'espectacle Trànsit & Cuba, en el marc del Festival Grec de Barcelona

La coreògrafa mataronina Maria Rovira ha anunciat aquest dimarts que ha posat en marxa una plataforma d'activitat artística i cultural. Es tracta d'una iniciativa que compta amb una companyia de dansa; 'Recrea Dance Company', una acadèmia de dansa privada; 'Crea Dance Academy' i un mètode d'aprenentatge: 'Crea'. Tot plegat amb una "clara" vocació internacional de manera que els alumnes podran comptar amb el suport de "referents" del sector d'arreu d'Europa i d'Amèrica del Sud i fer-hi pràctiques. "Crea és un nou començament. Barcelona i Catalunya necessiten una companyia nacional de dansa", ha assegurat Rovira. L'acadèmia de dansa començarà a treballar aquest setembre. La coreògrafa ha explicat el projecte durant la presentació de l'espectacle 'Trànsit & Cuba' que es podrà veure al Mercat de les Flors el 20 i 21 de juliol en el marc del Grec.

 'Trànsit & Cuba' que es podrà veure al Mercat de les Flors el 20 i 21 de juliol en el marc del Grec

La col·laboració amb el festival Grec suposa el retorn de Maria Rovira a Barcelona. Ho farà amb quatre propostes: 'El cruce sobre el Niágara', 'El Salt de Nijinsky', 'Impronta' i 'Babbel 2.0'. 'El cruce sobre el Niágara' és un treball de Marianela Boán, una de les coreògrafes més destacades de Cuba. Es tracta d'una coreografia estrenada el 1987 per la companyia Danza Contemporánea de Cuba.

Rovira i la companyia Trànsit, l'any 2006 a Mataró

'El Salt de Nijinsky' tornarà als escenaris, tot i que en aquest cas amb un nou format que Rovira ha preparat per l'ocasió. De fet, el treball inicial el va portar a escena Trànsit Dansa pel Grec 2007. En aquest cas, la revisió compta amb la música de Javier Gamazo i Marc Álvarez. La peça s'inspira en una famosa fotografia del ballarí Vaslav Nijinsky i indaga en els misteris de la memòria i el significat metafòric del salt.  La ballarina i coreografia de dansa contemporània també oferirà l'estrena d''Impronta', un solo femení, i 'Babbel 2.0'. Aquesta última és una creació de Rovira per Acosta Danza que mostra, amb el llenguatge del moviment, com cada vegada estem menys comunicats tot i la sobreexplotació d'informació. 

Ballarins que "ho donen tot"

'Babbel 2.0' comptarà amb ballarins catalans i amb artistes cubans de la companyia Acosta Danza. I és que Rovira ha treballat en els últims anys a bona part de l'Amèrica Llatina i ha establert diversos contactes que ara es visualitzen en els espectacles que oferirà el Grec. Segons ha explicat, els quatre espectacles mostraran una dansa "física" amb "moviment" on els ballarins "ho donen tot".

Rovira i Mataró

La relació de Maria Rovira amb Mataró ha estat molt estreta, però no ha acabat com la coreògrafa voldria. Rovira va signar un conveni l’any 2006 amb l’Ajuntament i la Generalitat, per convertir Trànsit, el projecte que conduïa llavors, en companyia resident a Mataró. El consistori i el govern català es comprometien a subvencionar Trànsit, que a canvi treballaria  per fomentar el món de la dansa a la ciutat amb diverses iniciatives. Però la situació legal de la companyia a Mataró va ser molt confusa, i finalment l'any 2012 es va fer oficial que el conveni era paper mullat per un "problema administratiu", segons va al·legar l'Ajuntament. Trànsit va quedar a l'estacada, i Rovira va acabar deixant la ciutat, del tot decebuda. "Ens vam sentir molt maltractats", explicava Rovira.