'Barcelona', de Pere Riera

V. B.

La memòria històrica i Espriu centren l’oferta escènica de tardor a Mataró

La programació compta amb vuit espectacles -cinc al Monumental i tres a Can Gassol- entre els quals destaquen 'Barcelona' i 'Adreça Desconeguda'

L’oferta d’arts escèniques, un dels grans baluards de l’activitat cultural a Mataró, tornarà a ser força potent durant aquesta tardor. La memòria històrica i el centenari de Salvador Espriu són els eixos temàtics que vehiculen la programació, on destaquen obres com ‘Barcelona’, estrenada al Nacional, o ‘Adreça desconeguda’, amb Lluís Homar i Eduard Fernàndez

El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, i la tècnica d’arts escèniques, Tere Almar, han presentat aquest dimarts l’oferta teatral, vehiculada en dos fronts: la temporada estable del teatre Monumental, i el cicle ‘De boca a orella’, amb propostes de petit format, a Can Gassol. En el primer cas, tota l’oferta s’engloba sota el títol “Teatre i memòria”. Els cinc muntatges que s’han programat giren tots la vista enrere per analitzar fets històrics de l’Estat i també d’Europa, o bé reflexionen sobre la capacitat de recordar.

“Barcelona”, amb Emma Vilarasau i Míriam Iscla, obrirà la programació el dia 29 de setembre. L’acció d’aquest muntatge, que va assolir un gran èxit al Teatre Nacional de Catalunya, explica la història de dues dones sota les bombes que destrueixen Barcelona en plena Guerra Civil. L’11 d’octubre serà el torn de l’obra ‘El Diccionario’, una recreació de la vida de Maria Moliner, encarnada per l’actriu Vicky Peña, que recorda aquesta dona clau en la història de la llengua i la cultura espanyoles.

El centenari d’Espriu prendrà protagonisme amb la companyia La Perla 29, encapçalada per Oriol Broggi i l’actriu Clara Segura, que presentaran el 27 d’octubre 'Espriu', una lectura dramatitzada d’alguns dels textos més destacats del poeta de Sinera. De cara al 15 de novembre, arribarà una de les propostes més originals, André y Dorine, una obra de la companyia basca Kulunka Teatro sobre l’envelliment i la pèrdua de la memòria, que juga amb la tècnica del teatre de màscares. Finalment, el 14 de desembre, arribarà ‘Adreça desconeguda’, la relació epistolar de dos amics alemanys, un gentil i l’altre jueu encarnats per Lluís Homar i Eduard Fernàndez, en plena ascensió del nazisme.

De boca a orella
Can Gassol acollirà les tres obres del cicle ‘De boca a orella’. Per començar, el 20 d’octubre, ‘Smiley, una història d’amor’, una comèdia sobre les relacions de parella, en aquest cas dos nois, protagonitzada per l’actor mataroní Albert Triola. El muntatge ha passat per diverses sales de Barcelona, amb molt bona recepció de crítica i públic.

El talent maresmenc tornarà a ser protagonista a Can Gassol amb El Minotaure i Teseu, una combinació de concert i recital poètic basat en l’obra d’Espriu, a càrrec del cantautor arenyenc Dídac Rocher, el 3 de novembre. I finalment, el 10 de novembre tancarà la programació ‘Iván i els Gossos’, la història d’un nen salvatge, abandonat pels seus pares quan té quatre anys i adoptat pels gossos salvatges, en la Moscou actual.

La potència del petit format
Tere Almar ha destacat que en el moment actual les grans produccions teatrals són cada cop més escasses, per la manca de subvencions i perquè les productores privades no poden arriscar. “Però són les que necessitem per a un teatre tan gran com el nostre”, ha afegit, referint-se al Monumental. En canvi, les produccions de petit format són ara mateix majoritàries, i en elles sovint s’hi troba el millor teatre del moment.

Tant Almar com Fernàndez han destacat que Can Gassol, que va néixer com a centre de creació escènica però que cada cop està més bolcat a l’exhibició, permet a Mataró gaudir d’aquestes propostes en un ambient més íntim i proper. El mes de setembre es presentarà el cicle 'Fet a Mataró', que inclourà set obres més que es podran veure a Can Gassol.