De mare catalana i pare alemany, Carlos Hartmann va néixer a Barcelona fa 63 anys. Va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona. La seva vida professional es va iniciar en el món de les arts gràfiques, però per un concert casual que es va celebrar al Castell de Santa Florentina -fins fa uns anys pertanyent a la família- a favor d'una fundació, va sortir la idea de crear un festival de música. Està casat amb Liliane, des de fa 32 anys i té una filla, Blanca, de 29, llicenciada i doctorada en Dret. Actualment, ella, juntament amb el seu marit, dirigeixen la recent creada escola de dansa "Ballet Rus Barcelona". D’altra banda, en els inicis com a director del festival de Carlos Hatmann, va comptar amb l'estimable col·laboració del primer fill de la seva dona, Alexandre. Parlem de present i futur del festival, tot un referent cultural, que enguany celebra la XIX edició.
Quina és la proposta que ofereix la programació del Festival de Santa Florentina d’aquest any?
Seguint amb els principis del festival, volem promocionar a joves valors que ja han demostrat el seu potencial guanyant important concursos nacionals i internacionals, com per exemple el Concurs Internacional de piano Maria Canals, així com a grans músics i cantants del nostre país i que considerem que no estan prou reconeguts. I finalment, també convidar a orquestres i intèrprets de reconeguda fama internacional.
I les característiques del marc en el qual se celebra, el Castell Jalpí, a Arenys de Munt?
Les característiques del marc del Castell Jalpí són idònies per a la celebració d'un festival d'aquest format. Un bonic entorn, de fàcil accessibilitat i amb una bona oferta gastronòmica de Serhs conviden a passar una bonica i interessant vetllada.
Can Jalpí es planteja com un escenari a llarg termini? Quins plantejaments tenen en aquest sentit?
L'any passat es va signar un acord a tres bandes entre l'Ajuntament d'Arenys de Munt, el Grup Serhs i l'Associació Cultural Santa Florentina per a tres anys, és a dir, fins al 2018. Per part de l'Associació hi ha una bona predisposició per ampliar l'acord, ja que considerem que és un espai amb grans possibilitats i amb un gran futur, però evidentment hem de negociar el proper any el futur.
A quin tipus de públic s’adreça el festival? Compten amb un públic de fidelitat o un que es renova cada any?
No va dirigit a un públic en particular. Nosaltres volem arribar a tot el públic en general, sense importar ni edat ni condició social. Per aquest motiu, creiem que el preu de les entrades són molt assequibles. Tenim un públic molt fidel que ens visita cada any pràcticament des dels inicis a Canet i és una gran satisfacció veure'ls aquests últims anys acompanyats pels seus fills i néts. Últimament venim observant un públic nou i més jove.
Quin és el paper, en el context cultural actual, dels festivals de música d’estiu, com el de Santa Florentina?
El paper o objectiu és oferir un festival de música principalment clàssica en una comarca tan important i ben comunicada com és el Maresme, on lamentablement no hi ha una gran oferta cultural.
La programació del festival és un treball que dura tot l’any? Com es prepara per aconseguir intèrprets d’alt nivell, com és el seu cas?
El nostre treball no és només confeccionar una programació. Som un equip reduït de persones, entre elles la meva dona, que a part de la programació busquem patrocinadors privats, subvencions de les diferents institucions, elaboració del material divulgatiu del festival, continus contactes amb la premsa especialitzada, posteriors dossiers de premsa i memòries un cop finalitzat el festival. Per tot el que li exposo, deduirà que és un treball que amb més o menys intensitat dura tot l'any. Rebem cada any desenes de diferents ofertes. Cal intentar seleccionar les més interessants i adequades al nostre festival. Després hem de confeccionar conjuntament el programa.
I com s’impulsa i es finança el festival?
El festival es finança amb la subvenció de les diferents institucions, amb el patrocini de societats privades i amb la venda d'entrades.
Aquest any arriben a les 19 edicions. Prepararan, de cara a la 20, algun tipus de celebració?
La nostra idea és que de cara a la 20 edició cada vetllada sigui una celebració.
En temps d’Internet i les noves tecnologies aplicades a la cultura (penso, en concret, en propostes com l’òpera en gran pantalla, per exemple), el plaer d’escoltar la música en viu segueix sent molt valorat, com demostra el seu festival. Què segueix marcant la diferencia entre el directe i la reproducció, cada vegada més perfeccionada per cert, de les noves tecnologies?
Evidentment el perfeccionament de les noves tecnologies fa molt atractiu escoltar audicions, en directe o en diferit, d'òperes, concerts o ballets, però crec que no arriben tan profundament com sentint-ho i veient-ho en directe. Passa el mateix amb les retransmissions esportives. Els avenços tecnològics avancen cada dia. Es pot veure la mateixa jugada repetida tantes vegades com es vulgui des de diferents angles i a càmera lenta. Malgrat tot això, el públic en general segueix anant als estadis i als macroconcerts. Les sensacions d'estar en el lloc físicament són molt diferents.
Que recomanaria a les persones que vulguin iniciar-se en la música clàssica?
Crec que la música en general i la clàssica en particular és una activitat que et desenvolupa els sentits i la memòria. Personalment els animaria a què ho provessin, però no han d'oblidar que els inicis, de qualsevol activitat són molt durs i de vegades fins i tot desagraïts. Amb el temps vénen les primeres satisfaccions i compensacions, però és molt important la tenacitat i el suport del teu entorn.