Una celebració del Mediterrani com a espai de diàleg i intercanvi. La inauguració de l’exposició “La Mediterrània que ens uneix” divendres passat dia 6 a la Nau Gaudí, va servir per reivindicar els ponts d’unió que existeixen entre les diferents cultures banyades pel Mare Nostrum. La mostra reuneix un total de dotze artistes, sis mataronines (Marta Duran, Maria Pretel, Nefer Rovira, Eugenia Mugnani, Marisa Blasco i Marga Riera) i sis d’algerianes (Djezia Cherrih, Valentina Pavloskaia, Djahida Houadef, Yasmina Saadoun, Yamina Gouichiche i Farida Sellal) i inclou pintura i escultura. El projecte va néixer ara fa un any, amb una mostra participada per les mateixes artistes que es va realitzar a l’Instituto Cervantes d’Alger. “És una idea intel·ligent tendir ponts amb la Mediterrània, bressol de cultures però que en els darrers temps hem convertit en un mar de divisió”, va dir l’alcalde, Jona Antoni Baron, durant la inauguració de la mostra, que s’emmarcava dins del programa d’actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona.
L’acte inaugural també va comptar amb diverses intervenció, com la de la regidora de Joventut i Dona, Ana Barrera, que va reivindicar el paper de la dona en l’art, “on abans eren objecte i ara són subjecte”. Carles Soriano, del col·lectiu Dimarts del Llimoner, va expressar la seva satisfacció per l’intercanvi cultural realitzat per les 12 artistes. “Un és estranger quan surt a portar la seva cultura a fora i rep la d’allà on va”. Marga Riera, impulsora del projecte, va celebrar que “la nostra ciutat sigui ara també una mica la seva”, en referència a les creadores algerianes, i va pronosticar que “les onades que ens han unit en aquesta Mediterrània no deixaran que ens separem mai”. Per últim, Marta Duran va citar l’artista Susan Rothenberg, que lamentava que “algú pugui entrar a una sala d’exposicions i pugui endevinar el sexe del pintor, cosa que no interessa per res quan contemples una obra d’art”. L’acte va finalitzar amb una lectura de poemes a càrrec de l’Associació Taghrast – Espai Amazic, i també del duo format per Carlos Soriano i Manel Patricio; i amb la projecció del documental de Farida Sellal “L’Imzad, una història de dones”.
La persiana de la Nau Gaudí
Baron va reservar un espai del seu discurs a parlar de la Nau Gaudí i el seu pla d’usos, que ha tornat a ser notícia precisament per l’organització d’aquesta mostra. CiU i PP han aprofitat per tornar a demanar que el govern municipal aposti per fer-hi més exposicions i estudiï la possibilitat d’acollir-hi el fons d’art de Lluís Bassat. Però l’alcalde va voler deixar clar que es mantindrà l’actual pla d’usos. “La Nau va ser concebuda com un espai de treball, i hem volgut que ho segueixi sent”, va assegurar, en referència al Telecentre i al Espai d’Ocupació Jove ubicats al recinte. Davant d’altres possibilitats, Baron prefereix un pla d’usos que permeti “aixecar la persiana cada dia”, una frase ja clàssica de l’alcalde quan es refereix a la Nau Gaudí. Tot i així, també va apuntar que vol que el recinte “sigui un espai viu” i va prometre que “vindran altres exposicions en aquesta nau de treball”.