El debut literari de Maria Escalas, mallorquina que viu des de petita a Mataró, va ser una de les grans sorpreses literàries de l’any 2016. Abans que el teu record torni cendra, una història d’amor en forma de novel·la coral que es traslladava als anys de la Segona República i la Guerra Civil a un petit poble de Mallorca, va atrapar milers de lectors. Així que encarar la seva segona novel·la no era fàcil. “Va ser una responsabilitat molt gran, em feia molt de respecte”, afirma. Sobretot perquè ‘Sara i els silencis’, publicada aquesta tardor, és una novel·la ben diferent a la del seu debut. “Però era la que jo tenia ganes d’escriure, la que el cos em demanava”, afirma.
“Afrontar la nova novel·la va ser una responsabilitat molt gran, em feia molt de respecte”
La protagonista, la Sara, és una compositora que de jove tenia un futur molt prometedor però que va aparcar la seva carrera artística per no fer ombra a la del seu marit. Però quan de cop i volta tot es torça a la seva vida, buscarà retrobar-se amb el seu anhel i reprendre una composició inacabada que volia dedicar al seu pare. El procés creatiu, viscut en ple desori vital, la portarà a conèixer la Cristina, una noia molt especial. Aquest és l’argument d’una novel·la amb la qual Escalas no pretén tornar a seduir un tipus de lector determinat que es va enamorar del seu llibre. “El lector tipus no existeix, així que l’única manera de ser fidel al teu lector és escriure des de l’honestedat, no pas des de la voluntat d’agradar”, constata.
“L’única manera de ser fidel al teu lector és escriure des de l’honestedat, no pas des de la voluntat d’agradar”
Les diferències amb ‘Abans que el teu record torni cendra” són múltiples. Aquella era una novel·la coral, a cavall de Mallorca i les Filipines, ambientada en el passat. A ‘Sara i els silencis’ el protagonisme està molt més focalitzat, el temps és el pur present i la música compta amb un pes molt important –la pròpia Escala és músic professional. “Segurament pel moment vital en el que estic, tenia clar que volia escriure sobre la potència i la fecunditat de les dones, no pas des del punt de vista maternal, sinó des de l’artístic”, relata Escalas. La Sara, en aquesta novel·la, tota la vida ha callat per poder donar veu al seu home, una situació que massa dones han hagut de patir i contra la qual la protagonista s’acabarà rebel·lant. “No pretenc que sigui una novel·la sobre la situació de la dona avui, ni un manifest feminista; és un llibre sobre la lluita, l’amistat, la música i el poder de curació que tenen l’art i les activitats que comportin la realització personal”, afirma Escalas.