Són la cara més simpàtica de les Santes i contagien la seva alegria a tothom que els veu passar. Surten al carrer representant les escoles de la ciutat i tots els collectius
professionals des d'artesans o cavallers fins a flautistes, o fi ns i tot els personatges més imaginaris.
Són els gegants de Mataró, que per aquestes dates estan convocats a una de les cites més importants de l'any: la Gegantada. Per això, a principis de juliol ja tot està a punt perquè aquests grans personatges es trobin plegats el proper 22 de juliol.
Enguany seran una quarantena els gegants que sortiran de quatre places de la ciutat, deu més que l'any passat. Així, any rere any, creix el nombre de colles de la Gegantada i el seu protagonisme dins la Festa Major, i és un dels actes més multitudinaris. De fet, els altres gegants de la ciutat han situat Mataró en una referència en aquesta tradició popular, i l'han convertida en una de les ciutats amb més gegants per metre quadrat. Estem molt satisfets perquè cada any augmenta el nombre de gegants i el compromís en l'acte, explica el president de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró, Cosme Varela.
La Família Robafaves i tots els gegants de la ciutat podran saludar enguany tres cares noves. En la setena edició de la Gegantada s'estrenaran en Mia, del col·legi Valldemia; la Galeneta, de l'escola Angeleta Ferrer; i la Turoneta, de l'escola del Turó.
Una palmera i dues escolars
El primer d'ells, en Mia, una simpàtica palmera, es va crear el passat 5 de febrer amb motiu del 150è aniversari de Valldemia. Així, amb el seu alumne en braços, voltarà per Mataró amb l'objectiu que l'escola hi sigui representada.
Des de l'escola Angeleta Ferrer, la Galeneta ja fa temps que està degudament abillada per participar a la Gegantada. Vestida amb un uniforme simpàtic i amb un gran molinet a la mà esquerra, va néixer a fi nals de maig i simbolitza la riquesa i la tolerància. Pel que fa a l'Escola el Turó, s'estrena amb la Turoneta, també vestida d'alumna, acompanyada
pel senyor Carretero, un autèntic cultivat en les gegantades.
Així, tots tres es retrobaran amb la resta de la colla a la plaça Santa Anna, on es posarà punt i final a aquesta trobada familiar amb un gran ball. Amb tot, un any més la Coordinadora de Colles Geganteres veu amb satisfacció com els dubtes del primer any s'han convertit en una realitat il·lusionant: comptar amb un acte consolidat i que aixeca gran expectació,
sobretot entre els més menuts. Dels dotze participants del 2000, s'ha passat als quaranta actuals. Així, l'esperit d'unió entre les colles geganteres i la ferma voluntat de convertir Mataró en una ciutat gegantera han repercutit en un fantàstic producte fi nal. Segons Varela, el recorregut simbolitza l'èssència de la Gegantada: Des dels inicis s'ha mantingut l'estructura de sortir de quatre punts equidistants del centre de la ciutat, amb la voluntat expressa de fer una crida a la participació de tota la ciutat, dels barris cap al Centre com a punt de trobada.