L’aposta per La Raíz I pel segell i promotora Propaganda pel Fet per al concert de pagament de Les Santes va demostrar ser un éxito de convocatòria. Unes 4.500 persones, segons el promotor, van omplir a vessar el Parc Central vell en el show encapçalat pel grup valencià, precedit per les actuacions de Boikot, Pirat’s Sound Sistema i Sara Hebe. Una llarga nit de música festiva i reivindicativa.
La cita també va servir per celebrar el 20è aniversari de la promotora Propaganda pel Fet!
Propaganda pel Fet es troba en plena celebració del seu 20è aniversari, i el Parc era ahir divendres l’escenari perfecte de la celebració d’aquesta promotora amb un fort component social. Amb alguns dels seus grups bandera actuant-hi, i també amb diverses parades al voltant de la pista d’entitats reivindicatives com ara la PAH, una portaveu de la qual va sortir a l’escenari cap al final del concert de Boikot per reclamar suport per a la lluita a favor d’un habitatge digne per a tothom.
Una reivindicació que casava perfectament amb el concert que va venir a continuació, el de La Raíz. Passada mitjanit van sortir en tromba la dotzena llarga de músics que formen aquesta banda valenciana: quatre cantants-rapers, guitarres, baix, bateria, DJ, vents i dues coristes. I durant prop d’una hora i mitja no van donar treva amb el seu show intens i mil·limetrat en la seva execució, enllaçant sense descans cançons on la mescla de rock, rap, ska i altres ritmes que no van parar de fer saltar el públic. El darrer disc de la banda, ‘Entre poetas y presos’, va gaudir d’especial protagonisme, amb cançons com ‘Muérdeles’ o ‘Por favor’ que tot el públic se sabia de memòria.
La Raiz, amb més d'una dotzena de músics dalt de l'escenari, va centrar el seu repertori en el disc 'Entre poetas y presos'
Però tampoc van faltar clàssics de la banda com ara ‘El lado de los rebeldes’, que es remunta al 2011, quan el grup començava a fer-se gran. Des de llavors, s’han convertit en una banda amb vocació internacional (la gira ‘La hoguera de los continentes’ que els ha portat a Mataró també els ha fet saltar a diversos països europeus i llatinoamericans. Pràcticament tots els temes estan marcats per lletres de caràcter polític i social, consigna rere consigna que es van enllaçant fins arribar a tornades catàrtiques cantades a cor pels quatre cantants –que van fer onejar banderes republicanes- i per tot el públic.
'Bella ciao' i 'No volem ser'
Abans, Boikot també van fer gala del seu costat reivindicatiu, mesclant entre el seu repertori de temes punk-rock versions de clàssics com ‘Bella Ciao’ –l’himne dels partisans italians- o ‘No volem ser’, d’Elèctrica Dharma, amb una lletra de reminiscències evidents a la situació actual del país. La festa la va completar la música de ressons jamaicans de Pirat’s Sound Sistema i el rap de l’argentina Sara Hebe.