L'arquitecte Jaume Coll Fulcarà, a la Casa Coll i Regàs. Foto: V. B.

Vern Bueno Casas

"La rehabilitació d'una casa com la Coll i Regàs mai s'acaba"

L'arquitecte responsable de la reurbanització de l'immoble de Puig i Cadafalch detalla les complexitats del procés i les virtuts de l'edifici modernista

"Encara ens queda molt per fer". Jaume Coll Fulcarà, l'arquitecte responsable de la rehabilitació de la Casa Coll i Regàs, reconeix que la restauració de la façana, inaugurada oficialment la setmana passada, tan sols ha estat el primer pas. Encara queden diferents fases que afecten l'interior d'aquesta joia modernista de l'arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch. "La rehabilitació d'una casa com aquesta mai s'acaba, en realitat", assegura.

"Estipularem les properes fases, prioritzant les més importants i vinculant-les a la capacitat econòmica de la Fundació"

L'arquitecte contractat per la Fundació Iluro, actual propietaria de l'edifici del carrer d'Argentona, explica que estan planificant els següents moviments. "Crearem una línia de treball on estipularem les properes fases, prioritzant les més importants i vinculant-les a la capacitat econòmica de la Fundació, així com a les subvencions públiques que aquesta pugui rebre". En paral·lel a aquests treballs, la Fundació Iluro ha de definir encara quin serà el Pla d'Usos de la Casa Coll i Regàs. El president de l'entitat, Pere Carles Subirà, va reconèixer durant l'acte inaugural de la setmana passada que encara no ho tenien clar.

La primera fase ha costat 120.000 euros, i tal i com reconeix el propi Coll Fulcarà, ha estat "un procés força complicat". El projecte ha hagut de passar molts filtres per poder arribar a un consens entre totes les parts implicades (Ajuntament, Patrimoni de la Generalitat i la pròpia Fundació) i va viure una certa polèmica per la decisió de restituir tot l'estucat de la part perimetral de la tribuna de la façana, refent-lo de nou seguint el mateix procés artesanal que quan es va crear a l'època de Puig i Cadafalch. Al final, però, l'arquitecte es mostra satisfet. "Ha valgut la pena invertir-hi temps, ganes i il·lusió".

La casa, una autèntica joia modernista

Com a arquitecte que coneix en profunditat les característiques de l'edifici, Coll Fulcarà és un dels noms més adients per definir la importància de la Casa Coll i Regàs. "Tots els elements que caracteritzen el modernisme es reuneixen en ella", resumeix. Per exemple les solucions arquitectòniques audaces, com ara la claraboia central que il·lumina el 100% d'una planta baixa que sense ella seria massa ombrívola. "És una solució pràctica i a la vegada simbòlica i bucòlica, ja que representa el lluernari que connecta el cel a la terra", explica l'arquitecte.

"El 90% de les parets interiors de la planta baixa estan esgrafiades, no hi ha una polzada sense un element artístic"

La peculiar planta tan estreta i allargada de la casa va obligar Puig i Cadafalch a ser especialment original per evitar l'efecte "tub" propi dels llargs passadissos que es troben a molts immobles antics. Per fer-ho l'arquitecte mataroní, tal i com destaca Coll Fulcarà, va crear diversos plans verticals que, en forma de portalades, van marcant els espais, definint clarament cada habitació de la planta noble com si fossin "diferents sales d'un museu que van explicant una història". A tot plegat s'hi suma l'impressionant treball artesanal que acumula l'interior de la casa, amb vitralls, fusteries, mosaics hidràulics, ceràmica, maçoneria revestida per estucat de calç... "El 90% de les parets interiors de la planta baixa estan esgrafiades, no hi ha una polzada sense un element artístic", resol l'arquitecte. 

Etiquetes: